Studenţii şi rezidenţii din anul întâi, care îşi fac studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, vor putea merge la vot în turul doi de scrutin pe banii universităţii. Prorectorul Olga Cerneţchi a declarat pentru IPN că este o decizie care le-ar asigura dreptul studenţilor şi rezidenţilor de a vota.

Potrivit prorectorului, o parte din studenţii şi rezidenţii din anul întâi nu au reuşit încă să-şi facă viză de reşedinţă la Chişinău.

Ei rămân în afara dreptului de a vota. Mulţi dintre studenţi şi rezidenţi s-au adresat administraţiei şi au întrebat dacă universitatea ar putea să le achite drumul dus-întors către baştină, pentru că nu au resurse financiare pentru a merge la vot. Atunci ne-am gândit că găsim nişte resurse interne, cu care să-i ajutăm”, a menţionat Cerneţchi.

Prorectorul a menţionat că nu a fost definitivată modalitatea prin care vor fi acordaţi banii, dar studenţii şi rezidenţii vor trebui să facă dovada faptului că într-adevăr au mers în localitatea de baştină în ziua alegerilor, cum ar fi biletul tur-retur la transportul public.

Amintim că, acum 6 zile,, în fața Comisiei Electorale Centrale un grup de tineri a organizat o acțiune de protest, nemulțumiți de decizia instituțiilor statului de a le interzice să voteze la locul de studii.

Tot atunci șefa CEC, Alina Russu, a declarat că a fost identificată problema și, în timpul apropiat, Comisia li se va adresa rectorilor instituțiilor de învățământ cu privire la problema perfectării vizei de reședință.