Avocatul fostului prim-ministru Vlad Filat a recuzat tot completul de judecată de la Curtea de Apel, care examinează dosarul clientului său.

Igor Popa a declarat presei că a cerut „recuzare întregului complet de judecători”. El motivează prin faptul că magistrații au refuzat să primească cereri de la Vlad Filat, că se exprimă părtinitor în ședințele de judecată, dar și că nu anunță public încheierile de judecată, pe care le emit. 

„La începutul ședinței au refuzat ca Vlad Filat să facă cereri. Au avut un comportament părtinitor și destul de obraznic. Au început să aplice sancțiuni pentru avocați. Am cerut repetat ca martorii din Federația Rusă să fie audiați, pentru că există o investigație jurnalistică în care acești martori neagă vreo implicare. Asta înseamnă că probele sunt false. Pe parcursul ședințelor de judecată, magistrații au făcut anumite afirmații, chiar prejudecăți, ceea ce nu trebuie să facă un judecător. Au exprimat anumite păreri personale precum că ,Vlad Filat, este deja condamnat și nu mai are rost să examineze dosarul. Judecătorii sunt obligați ca orice încheiere de judecată nu ar avea, ea trebuie să fie anunțată public, iar judecătorii nu fac așa ceva”, a declarat avocatul. 

Amintim că Centrul de Investigații Jurnalistice a scris acum două zile despre faptul că cele trei femei care sunt menționate în autodenunțul lui Ilan Shor împotriva lui Vlad Filat neagă orice implicare în acest dosar și susțin că nu au venit niciodată în Republica Moldova, dar și că nu-i cunosc nici pe Vlad Filat și nici pe Ilan Shor. 

Și avocatul Igor Popa a vorbit cu cele trei femei. Potrivit lui, ele i-au răspuns că se vor prezenta în fața instanței numai dacă vor fi chemate de o instanță judecătorească. 

„Am depus toate eforturile ca acești martori să vină în instanța de judecată. Am avut și o comunicare cu ei. Martorii au solicitat să fie citați de o instanță judecătorească. Am cerut să fie trimisă o cerere de comisie rogatorie pe numele ministrului Justiției din Republica Moldova, pe care să o readreseze Federației Ruse, ca acești martori să fie audiați. Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de pușcărie în baza declarațiilor făcute de Ilan Șor. În sentință se spune că Shor i-ar fi dat lui Vlad Filat 320 de milioane de lei prin intermediul a trei persoane din Federația Rusă. Acești martori au importanță deosebită pe dosar", a spus la ultima ședință de judecată avocatul. 

Vlad Filat a fost reținut pe data de 15 octombrie, 2015, în baza unui autodenunț scris de Ilan Shor. Între timp Judecătoria Buiucani a decis condamnarea lui la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Totodată magistrații au decis să pună sechestru pe întreaga lui avere. După condamnarea sa, Vlad Filat a anunțat că divorțează de Angela Gonța, iar fosta lui soție - Sanda - l-a acționat în judecată cerând partajarea averii.