Procurorul Vitalie Galeru, cel care pe 15 octombrie 2015 l-a reținut pe fostul Premier Vlad Filat, a plecat din Procuratura Anticorupție. Acesta cerut Consiliului Superior al Procurorilor să fie numit prin transfer în Procuratura Municipală, demers acceptat de CSP.

În scrisoarea de motivare anexată la solicitarea sa, Galeru a indicat că „perioada îndelungată în care a activat în Procuratura Anticorupție prezintă riscurile unei evoluții unilaterale în formarea profesională, motiv din care a ajuns la concluzia că are nevoie de o schimbare în carieră, care să nu fie legată de un domeniu specializat”.

Procurorul a susțint această opțiune și în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, confirmând cererea depusă și solicitând acceptarea acestui transfer, în vederea diversificării prestației sale profesionale.

CSP precizează în decizia sa că pentru procurorul Vitalie Galeru acest transfer nu constituie o promovare, ci o numire într-o funcție de nivel inferior. Ulterior deciziei CSP, Procurorul General urma să semneze noul ordin de numire. 

Vitalie Galeru a devenit cunoscut după ce a instrumentat câteva dosare de rezonanţă cum ar fi dosarul coruperii deputaţilor, în care învinuiţii au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie, sau dosarul fostului prim-viceprocuror general, Andrei Pântea. Galeru a făcut parte şi din grupul de anchetă condus de Adriana Beţişor și a instrumentat dosarul penal pe numele lui Vlad Filat. Tot el fost cel care l-a reținut pe fostul premier pe 15 octombrie 2015.

Procurorul a ajuns cunoscut în spațiul public și urmare a investigațiilor jurnalistice despre averile sale. La cei 37 de ani pe care îi are, acesta deţine mai multe imobile, terenuri pentru construcție şi loturi agricole, urmând să se mute într-o casă impresionantă. Majoritatea proprietăţilor sunt înregistrate pe numele Ludmilei Galeru, soţia lui Vitalie Galeru, care este angajată la Întreprinderea de Stat „Registru".