Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, au premiat câștigătorii Concursului republican pentru elevi ,,Limba noastră-i o comoară”, ediția a II-a. Evenimentul a avut loc astăzi, 12 aprilie, în cadrul unei Gale festive care s-a desfășurat în incinta Casei Guvernului.

Ediția din acest an, cu tematica ,,Suntem o limbă”, este dedicată poetului Iulian Filip. La concurs au participat elevi ai claselor I–XII, de la instituții de învățământ general, atât cu predare în limba română, cât și cu predare în limbile minorităților naționale. Aceștia au prezentat peste 300 de eseuri și filmulețe originale care ilustrează, în maximum 15 minute, diverse activităţi curriculare și extracurriculare, prezentări de proiecte individuale și de grup ce includ practici de dezvoltare și promovare a vorbirii corecte în şcoală și în comunitate.

Evaluarea s-a desfăşurat pe 3 niveluri de vârstă şi de pregătire: clasele I – IV,  V – VIII și IX– XII. Criteriile de apreciere au vizat titlul materialului, prezentarea aspectelor relevante din activitatea elevului şi a profesorului în vederea cultivării comunicării corecte, valoarea estetică, educativă, instructivă a produsului, originalitatea viziunii, stilul comunicărilor.

Câștigătorii au obținut premii bănești (premiului mare – 2.000 de lei; premiul I – 1000 de lei; premiul II – 800 de lei; premiul III – 500 de lei), diplome din partea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, seturi de carte și un certificat de participare în cadrul Programului de tabere ARC 2018 în România.

Qatraue Ameera, elevă în clasa a 6-a la Liceul „Ștefan Vodă” din orașul Ștefan Vodă, este marea căștigătoare la categoria texte.

„Pentru mine limba, patria, neamul sunt cele mai importante lucruri și cred că este de datoria noastră, a tinerei generații să apărăm valorile pentru care au luptat înaintașii noștri. În eseul meu am afirmat că limba stă la temelia unei culturi așa cum credința stă la baza unui sfânt. Nu există patrie fără limbă, nici țară, nici independență și nici libertate”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ameera.

Natalia Zlatovcena și Amalia Arnăut, eleve în clasa a 8-a la gimnaziul „Mihail Tanasoglo” din satul Chirsova, regiunea găgăuză, au fost desemnate câștigătoarele locului trei la categoria video, proiect de grup.

Tinerele găgăuze au impresionat prin atașamentul și dragostea lor față de limba română. „În familia mea se vorbește bulgara, iar la școală învățam în limba rusă. De câteva ori pe săptămână avem ore de limba română. Locuiesc în Republica Moldova unde limba română este limba de stat și pentru mine ea este ca o comoară, foarte frumoasă, melodioasă. Când o vorbesc mă simt liberă și mândră. Nu e ușor pentru noi găgăuzii, pentru că în sat toți vorbesc în limba rusă, nu româna, dar ne străduim”, a declarat Natalia.

„Îmi place această limbă foarte bogată. Locuim în Republica Moldova și trebuie să știm limba română. Mă bucur că vom ajunge în tabără în România, unde nu am mers niciodată. Aș vrea să ajung acolo să ascult cum vorbesc oamenii limba română”, a menționat Amalia.

„Limba este cea care a reușit să ne unească în pofida granițelor, istoriei, a geografiei care nu totdeauna au fost de partea noastră dar prin limba română am reușit să supraviețuim ca popor, am reușit să ne ducem mai departe idealurile”, a menționat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.