Autorităţile Republicii Moldova întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei vizând cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan, este menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Procuratura vine cu mai multe precizări după ce, aseară, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a făcut publice imagini video la un post TV, dar și a declarat că ține în vizor subiectul dat de mai mult timp. 

Oamenii legi spun că cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, mult profesionalism şi responsabilitate. 

„Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare. Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care, prin acţiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Autoritățile mai spun că cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiţii, a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment.

Amintim că imaginile publicate ieri au fost puse la dispoziție de Renato Usatîi, care susține că încearcă de aproape doi ani să îi aducă acasă pe cei doi piloți și că eforturile i-au fost zădărnicite de autoritățile moldovenești. Și totul pentru că se urmărește aducerea acestora acasă în prag de alegerile parlamentare, pentru un plus de imagine celor de la guvernare, în frunte cu Partidul Democrat.

------------------------------ Pe 24 noiembrie un elicopter moldovenesc a fost doborât de talibani în Afganistan. 18 persoane se aflau la bordul elicopterului dintre care trei moldoveni toți trei fiind piloți iar ceilalte persoane erau militari afgani.

După ce elicopterul s-a prăbușit la scurt timp, unul din piloți, Oleg Groza, a decedat, ulterior trupul său a fost repatriat și înmormântat pe 20 decembrie la cimitirul Armenesc din Capitală.