Administratorul unei societăţi comerciale din Capitală şi câţiva complici ai săi riscă pedepse de câte 10 de ani închisoare şi amenzi de până la 16 mii de unităţi convenţionale, persoana juridică înăşi fiind susceptibilă de a fi lichidată, dacă cei în cauză vor fi găsiţi vinovaţi de spălare de bani în proporţii deosebit de mari şi evaziune fiscală, comise prin utilizarea frauduloasă a unui sistem de plăţi electronice.

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în cooperare cu ofițerii de urmărire penală ai Direcției Generale Urmărire Penală a IGP al MAI, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unei societăți comerciale și administratorului acesteia, care, în complicate cu alte persoane, au realizat o schemă de practicare ilegală a activității de întreprinzător prin intermediul sistemelor de comunicaţii electronice, spălarea banilor în proporții deosebit de mari și evaziune fiscală, utilizând un sistem de plăți electronice, potrivit unui comunicat de presă.

Procurorii au constatat că, în ianuarie 2014, în vederea camuflării acțiunilor ilegale de practicare a jocurilor de noroc (pariuri), prin intermediul sistemelor de comunicaţii electronice, o persoană juridică înregistrată într-o zonă off-shore a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială din Republica Moldova.

În calitate de beneficiar al acestui contract, persoana juridică nerezidentă a RM, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2017, organizând și desfășurând jocuri de noroc de tip pariuri sportive, practicate în regim on-line pe site-uri create în acest scop, a încasat ilegal mijloace bănești de la cetățenii R.Moldova prin intermediul conturilor deschise în sistemul de plăți electronice, deși aceste activități constituie monopol de stat.

Ca urmare, făptuitorii au obținut un profit de circa 28 milioane de lei. Originea ilicită a veniturilor obținute în lei moldovenești era deghizată prin convertirea în euro și dolari SUA care, ulterior, erau transferați în instituțiile bancare din Germania și Liechtenstein.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, în vederea asigurării recuperării prejudiciului și confiscării bunurilor obținute prin infracțiune, de către procurorii PCCOCS au fost puse sub sechestru mijloace financiare în sumă de circa 8 milioane de lei, bunuri imobile și mobile, care aparțin învinuiților, inclusiv 4 autoturisme de lux și anumite cote părți din apartamente și loturi de teren.

Dacă vinovăția inculpaților va fi demonstrată în procesul de judecată, ei riscă pedepse cu închisoarea până la 10 ani și amenzi de până la 16 000 unități convenționale, iar persoana juridică - lichidarea.