În fiecare an, zeci de familii din municipiul Chișinău își riscă viața locuind în case sau blocuri construite în preajma liniilor de tensiune înaltă. Accidentele de electrocutare sau incendiile sunt doar câteva dintre riscurile la care se expun. Regulamentele în vigoare par să se bată cap în cap, iar când li se cer explicații, autoritățile spun că își fac munca fără încălcări.

Construcția acestor case nu a fost coordonată cu proprietarii rețelelor electrice, se arată într-un material publicat de Gazeta de Sud.

Încălcările se comit la mai multe niveluri, începând cu respectarea reglementărilor privind zona de protecție a rețelelor electrice. În consecință, locatarii sunt cei care își pun viața în pericol.

Informațiile privind normele ce trebuie respectate în raport cu liniile de tensiune înaltă se regăsesc în REGULAMENTUL cu privire la protecţia reţelelor electrice. Prin urmare, atunci când se planifică o construcție, trebuie să se țină cont inclusiv de parametrii stipulați în Regulament.

Vina și responsabilitatea pentru aceste eventualele încălcări admise nu o poartă doar autoritățile sau cei care eliberează autorizații, dar și proprietarii, care ar trebui să se informeze foarte bine înainte să înceapă construcția unei case sau să o achiziționeze.

Liniile de tensiune înaltă din preajma caselor, blocurilor locative sau altor construcții reprezintă un pericol pentru oameni. Printre riscuri se numără atât incendiile, cât și diverse afecțiuni de sănătate.

Reprezentanții companiei care distribuie energia electrică spun că în cazul reţelelor de tensiune înaltă – 35-110 kV – au fost prezentate avertizări în 31 de cazuri (de încălcare), dintre care în 23 de cazuri au fost întocmite acte de constatare a încălcării, iar în 27 de cazuri s-au aplicat amenzi conform proceselor verbale contravenţionale.

În reţelele de distribuţie cu nivelul de tensiune de 10 kV şi 0,4 kV din sectorul Chişinău sunt înregistrate 77 de încălcări ale zonei de protecţie a LEA, dintre care două cazuri au ajuns în instanţele de judecată. Pe o cauză instanța s-a pronunțat deja, astfel zona de protecție urmează să fie restabilită, iar cheltuielile vor fi suportate de persoana care a trecut peste distanța admisibilă și și-a construit casa.

Amenzile aplicate persoanelor care încalcă zona de protecţie a reţelelor electrice sunt încasate în favoarea statului, iar cheltuielile generate de lucrările de restabilire a stării iniţiale a zonei de protecţie revin în totalitate celor care au comis încălcarea.

Chiar dacă riscă și suportă amenzi, oamenii își expun sănătatea la diverse pericole și continuă să construiască asemenea case.

Puteți citi tot materialul pe siteul gazetadesud.md.