Procuratura Anticoruptie anunţă finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a unei angajate a Consiliului raional Râşcani, care, împreună cu soţul său, ar fi comis trafic de influenţă şi escrocherie.

Potrivit celor constatate de procurori, în perioada iulie 2013 – septembrie 2015, susţinând că poate influenţa responsabilii din cadrul comisiilor raionale, controlorii şi inspectorii Curţii de Conturi, precum şi Inspecţia Financiară de pe lângă Ministerul Finanţelor, învinuita a pretins şi primit bani de la doi solicitanţi de compensaţii ca urmare a represiunilor politice. În total, potrivit procurorilor, inculpata a primit de la cei doi 230 mii lei, sumele fiind transmise inclusiv prin intermediul soţului său.

De notat că banii estorcaţi şi primiţi de la solicitanţi proveneau din sumele aprobate şi alocate spre plată în calitate de compensaţii băneşti pentru victimele represiunilor politice reabilitate.

De asemenea, aceasta mai este învinuită că la începutul lunii martie curent, acţionând în complicitate cu soţul său, sub pretextul existenţei unui control din partea organelor de control ale statului ce verifică dosarele persoanelor solicitante de compensaţii băneşti ca urmare a represiunilor politice comise în privinţa rudelor acestora, prin înşelăciune, a pretins de la aceleaşi persoane - beneficiare de asemenea compensaţii - încă 8 mii lei. Pentru această sumă, inculpata le-a promis să intervină pe lângă comisia de control pentru a nu le micşora cuantumul indemnizaţiilor calculate şi aprobate spre achitare.

La demersul Procuraturii Anticorupţie, inculpata a fost suspendată provizoriu din funcţie, în prezent fiind cercetată în stare de arest la domiciliu, iar soţul acesteia, care este pensionar MAI, are interdicţia de a părăsi ţara.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 6 ani închisoare.