Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat astăzi la 5 ani și 6 luni de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis fără dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de 5 ani. Totodată acesta a primit și o amendă de 27 500 lei.

Pedeapsa va fi pusă în aplicare după ce va emisă o sentință definitivă, până atunci fostul deputat PLDM nu are dreptul să părăsească Republica Moldova.

Procurorul de caz a solicitat instanței pronunțarea sentinței pentru:

– săvârșirea infracțiunii de spălare de bani – 6 ani și 6 luni;
– pentru falsul în declarații – amendă în mărime de 550 u.c. (27.500 de lei);
– confiscarea sumei de 23.000 de euro – bani ridicați în cadrul perchezițiilor,
– precum și a 1/2 cote-părți a învinuitului din 2 terenuri și o casă de locuit din mun. Chișinău.

De cealaltă parte, Chiril Lucinschi se declară nevinovat și spune că va ataca sentința pe care o consideră ilegală. Acesta mai spune că dosarul este unul fabricat și are legătură cu activitatea sa politică.

„Cred că sentința a fost deja scrisă nici într-o oră nu poți să tipăreșști atât de mult, asta înseamnă că sentința a fost pregătită și se crează impresia că a fost scrisă în altă parte. Este o decizie ilegală fiindcă noi am prezentat probe despre provenieța banilor, fiindcă ceea ce se regăsește în rechizitoriu am făcut audit de la BNM care este specializată în sectorul financiar bancar. Este un dosar politic legat cu activitatea mea politică. De ce a fost făcut dacă ceea ce mi s-a prezentat nu a fost dovedit. sunt foarte multe probe care spun contrariul”, a declarat Lucinschi. 

Procurorul care instrumentează cazul a declarat presei că după ce va citi sentința motivată va decide dacă va ataca decizia de astăzi la Curtea de Apel. Eugen Ruruac a adăugat că s-a aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale lui Lucinschi care reprezintă contravaloarea sumei care este menționată în dosarul de spălare de bani. 

Chiril Lucinschi este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Procurorii spun că este vorba despre două episoade de spălare de bani: unul, de 440.000 de dolari, și altul, de 5.000.000 de lei.

De cealaltă parte, Lucinschi se declară nevinovat și afirmă că va merge până la CEDO.