Zotea dă cu stângul în dreptul PL-ului. De ce nu „a ajuns” păcura donată de România la chișinăueni?

Se pare că deputatul PL Alina Zotea e pe punctul să procedeze ca în zicala cu aruncarea copilului odată cu apa din scăldătoare. Cu diferenţa că, în cazul de faţă, e vorba de doi dintre colegii săi şi anume Gheorghe Brega şi Dorin Chirtoacă. Aceştia au tangeţe la proiectul de valorizare socială a mai bine de 16 mii de tone de păcură donate în 2016 de către Guvernul României pentru a compensa în R. Moldova costurile agentului termic în perioada rece a anului. Intenţia lui Zotea pare nobilă: de a afla cine minte în această situaţie, Ministerul Economiei sau Primăria Capitalei. Natura celor întâmplate, însă, le-ar putea face zile fripte fostului viceprim-ministru Brega şi ex-primarului de Chişinău Dorin Chirtoacă, colegi al liberalei pornite în căutarea adevărului.
Luând lucrurile pe rând, vedem că în dimineața de 30 mai 2016 o garnitură de 24 cisterne feroviare, cu 1300 de tone de păcură, a ajuns la Chişinău. Era prima tranșă din cele circa 16.300 tone de păcură, în valoare totală de 58 de milioane de lei, oferită de Guvernul României ca ajutor umanitar Republicii Moldova.
După ce a ajuns și restul păcurii, autoritățile de la Chișinău (din care făcea parte, pe atunci, și Partidul Liberal) au decis ca donaţia României să fie transpusă într-un proiect social de compensare a costurilor de agent termic pentru perioada rece a anului, proiect destinat familiilor nevoiaşe din Capitală.
La doar câteva luni diferență, și anume pe 17 și 23 iunie 2016, au fost organizate și primele ședințe de lucru ale comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare, condusă de nimeni altul decât liberalul Gheorghe Brega, care deținea în epocă funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova.
Într-un mod inexplicabil, comunicatele de presă - din care cetăţenii ar fi putut afla deciziile comisiei amintite în materie de compensări la agentul termic - au încetat să mai fie difuzate până la începerea sezonului de încălzire 2016 - 2017. Nimeni n-a mai putut lua cunoştinţă de felul în care comisia intenţionează să distribuie cele peste 16 mii de tone de păcură
Abia la 20 decembrie 2016, deci în plin sezon de încălzire, Comisia condusă de liberalul Brega s-a întrunit în ședință.
Un comunicat de presă al Guvernului repeta ce se ştia încă din vara anului 2016 şi anume că, „membrii Comisiei au decis ca ajutorul umanitar acordat de Guvernul României sub formă de păcură să fie folosit pentru compensarea cheltuielilor la agentul termic, suportate de familiile social-vulnerabile din municipiul Chișinău”.
„În acest scop vor fi valorificate 16.295 tone de păcură, prin intermediul unui proiect social de compensare a costurilor de agent termic pentru perioada rece a anului familiilor social-vulnerabile. Conform datelor oferite de S.A. Termoelectrica, acest ajutor va da posibilitatea livrării agentului termic în volum total de 94348,05 Gcal. Mărimea scutirii la plata energiei termice va fi determinată de către Primăria municipiului Chișinău pentru fiecare familie beneficiară în parte, în funcţie de numărul de persoane”, era precizat în comunicat.
Din documentele făcute publice de deputatul Alina Zotea vedem că abia după trecerea a patru luni, la 1 aprilie 2017, Comisia interdepartamentală a luat o decizie, consemnată într-un proces verbal. Decizia se referea la faptul că primăria Chișinău urma să prezinte în decurs de trei zile lista familiilor nevoiaşe, care ar urma să beneficieze de compensații.
Ulterior, la finele lunii aprilie, urma să fie semnat un contract trilateral: între Primăria Chișinău, Agenția Rezerve Materiale și Termoelectrica. În răspunsul expediat liberalei Zotea, Ministerul Economiei afirmă că nu cunoaște motivele pentru care acel contract nu a fost semnat nici până în prezent și că nici lista respectivă nu a mai fost prezentată. Poate sunt la curent domnii Brega şi Chrtoacă.
Drept dovadă prezentăm documentele mai jos:
Am încercat să vedem dacă problema nu este mai profundă și l-am contactat pe fostul șef al Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare din cadrul primăriei Chișinău, Petru Gontea, care a fost și exponentul liberalilor la primărie. Gontea a declarat că problema cu semnarea contractului trilateral nu a constat în prezentarea listei, ci faptul că responsabilii de la Primărie nu știau ce persoană să împuternicească în vedere semnării.
„A fost mai întâi o persoană desemnată, apoi alta și așa și nu s-a mai decis până la urmă. Ce ține de lista familiilor social-vulnerabile din capitală, ea nici nu trebuia prezentată, ci doar anexată la contract”, a concretizat Gontea.
În acest context, ținem să aducem aminte că primăria Chișinău era condusă în acea perioadă colegul de partid al Alinei Zotea, Dorin Chirtoacă, iar Comisia a fost condusă de un alt coleg al deputatei, Gheorghe Brega. Din 1 aprilie 2017 și până la 25 mai 2017 (când a fost reținut fostul primar) și 26 mai (când PL a anunțat că se retrage din coaliția de Guvernare), trecuseră aproape două luni, iar contractul dintre primăria Chișinău-Termoelectrica și Agenția Rezerve Materiale ar fi putut fi semnat și, ca atare, pregătită o bază legală de acordare a compensațiilor pentru căldură în următorul sezon de încălzire, 2017 - 2018.
Contactată de Deschide.MD, Alina Zotea ne-a declarat că sesizarea semnată este corectă și că, în baza răspunsurilor primite de la Primăria Chișinău și Ministerul Economie (MEI), vrea să afle cine spune adevărul. Pentru că MEI, observă ea, scrie în răspuns că din cauza Primăriei și a neprezentării listei de beneficiari nu a fost semnat contractul trilateral; iar Primăria, la rându-i, susţine că nici nu a fost informată despre procesele-verbale ale Comisiei interdepartamentale și nici despre proiectul contractului. Zotea ne-a recomandat să vorbim cu Gheorghe Brega, care cunoaște mai multe despre acest caz.
Pe fostul vicepremier - dar și șef al comisiei cu pricina l-am întrebat dacă a întreprins măsuri de la 1 aprilie 2017, când a fost luată decizia de semnare a contractului, dacă s-a interesat despre soarta acestuia. Brega spune că contractul respectiv a fost semnat în cele din urmă, lucru care contrazice răspunsurile Ministerului Economiei și Primăriei Chișinău, acordate deputatului Alina Zotea, precum şi răspunsrile obținute de Deschide.MD de la Agenția Rezerve Materiale, Termoelectrica, dar și de la Petru Gontea însuşi.
„Contractul a fost semnat de Dorin Chirtoacă. Lista a fost anexată; dar ea nici nu trebuia prezentată comisiei, ci trebuia anexată la contract. Ei pun acuma problema că nu a prezentat primăria lista. Ei tergiversează, pentru că au vrut să comercializeze păcura. Contractul a fost semnat de Dorin Chirtoacă, eu știu precis. Mai apoi Dorin a fost demis, noi am fost demiși și așa și stă în aer”, a declarat Gheorghe Brega.
Am încercat să aflăm de la fostul primar Dorin Chirtoacă dacă, într-adevăr, a semnat un astfel de contract. Chirtoacă ne-a răspuns pe Facebook că a semnat un astfel de contract la începutul anului 2017. Întrebat de ce atunci domnul Gontea spune că nu există acest contract și dacă acest document era semnat de Termoelectrica și de Agenția Rezerve Materiale, Chirtoacă e evitat un răspuns concret: „Urma ca în partea a doua a anului să fie făcute procese-verbale de predare-primire a păcurii de la Guvern la Primărie și de la Primărie la CET 2. Cine a mai semnat, precum si alte detalii, nu cunosc si nici nu am cum sa verific”.
În urma unei ecuații simple, vedem că atât Ministerul Economiei, Agenția Rezerve Materiale, Primăria Chișinău, Petru Gontea, omul liberalior de la Primărie, cât și Termoelectrica, spun că nu a fost semnat niciun contract trilateral.
De cealaltă parte, fostul vicepremier și fostul primar Dorin Chirtoacă afirmă contrariul şi anume că documentul a fost semnat.
Cine minte și cine spune adevărul, vă lăsăm pe dumneavoastră, cititori ai Deschide.MD, să decideți. Cert este că păcura sau subvențiile pentru acest combustibil ar fi putut ajunge la chișinăueni încă în perioada când Dorin Chirtoacă era primar general al Capitalei, când Petru Gontea era șef la Direcția servicii comunale, iar Gheoghe Brega exercita funcția de vicepremier și a condus Comisia interderpatamentală care trebuia să asigure distribuirea păcurii oferită drept ajutor umanitar de către Guvernul Român.