La Liturghia Cinei Domnului de joi după-amiază, Papa Francisc a spălat picioarele a 12 persoane aflate în centre de detenție, amintind de modul în care Isus a spălat picioarele celor 12 ucenici ai Săi, înainte de  Cina cea de Taină. Printre cei 12 s-a aflat și un deținut moldovean, scrie presa de la Vatican.

De la începutul pontificatului său, Papa Francisc a ales să sărbătorească Liturghia Cinei Domnului în afara Vaticanului, călătorind în centre de detenție, aziluri de bătrâni și case pentru persoane fără adăpost sau cu dizabilități, pentru a spăla picioarele prizonierilor, refugiaților și altor persoane marginalizate. 

Joi, Papa Francisc a fost la închisoarea Regina Coeli din Roma, centru în care își ispășesc pedeapsa deținuți de peste 60 de naționalități diferite.

După o scurtă întrevedere privată cu prizonieri bolnavi, papa a celebrat joi după-amiază Slujba Cinei şi ritualul spălării picioarelor pentru 12 deţinuţi, provenind din şapte ţări, încarceraţi în închisoarea pentru bărbaţi Regina Coeli din Roma.

Cei doisprezece bărbați, selectați de autoritățile penitenciare, provin din Italia, Filipine, Maroc, Columbia, Nigeria, Sierra Leone, iar unul este din R. Moldova.

Opt dintre ei sunt catolici, doi sunt musulmani, unul este budist, moldoveanul fiind singurul creștin ortodox.

În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor săi şi a instaurat euharistia (împărtăşania) în timpul ultimei sale mese (Cina). Ritualul a fost perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale bisericii protestante.