Toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti au semnat o declaraţie de unire a României cu Republica Moldova,

„Municipiul Bucureşti susţine înfrăţirea imediată cu localităţile din Republica Moldova, care, în mod deschis şi asumat, şi-au exprimat sau îşi vor exprima dorinţa de unire cu patria mamă, România. (...) Solicităm parlamentarilor Republicii Moldova şi României să emită o declaraţie comună privind reîntregirea ţării şi a neamului românesc, după care să elaboreze şi să adopte în regim de urgenţă un pachet de legi privind reunirea Basarabiei cu România. Dacă unirea noastră de azi e una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fie un pas hotărâtor spre unirea deplină. (...) Prin prezenta declaraţie de unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu fraţii noştri de pretutindeni Centenarul Unirii", se spune din document, informează agerpres.ro.

În declaraţie este condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la anexarea Basarabiei de către URSS, la arestări şi execuţii publice, la deportări în masă, la înfometare, la deznaţionalizare.

Inițiatorul documentului a fost consilierul Lucian Iliescu, reprezentant al Partidului Mișcarea Populară, care și-a motivat decizia spunând că „ieri ( 27 martie - n.red ) s-au împlinit 100 de ani de la semnarea, în Sfatul Ţării Republicii Moldova, a unirii Basarabiei cu România, fapt pentru care noi, CGMB, trebuie să ne asumăm o declaraţie de unire, un act ce nu are valoare juridică, dar are o valoare morală însemnată şi pentru românii noştri din Republica Moldova şi pentru noi ca români, pentru întregirea ţării".