Speakerul Andrian Candu a fost vocea delegației oficiale din R. Moldova prezentă la ședința solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

La începutul discursului ținut în fața deputaților și senatorilor de peste Prut, Andrian Candu a scos în evidență contextul dificil al perioadei în care Basarabia a devenit parte a României.

Unirea s-a produs într-un context dificil. Este adevărat că datorită acestui act am evitat foamea şi deportările din anii 30, însă am plătit cu vârf şi îndesat în anii 40.”, a spus Andrian Candu.

Speakerul Parlamentului R. Moldova a ținut să precizeze care sunt elementele comune ale celor două maluri de Prut, dar și piedicile întâmpinate de valorile românești în R. Moldova.

„La 100 de ani de la Actul Unirii, din păcate, avem de a face cu unii care vor să decidă în locul nostru unde să mergem şi ce trebuie să facem. Presiunile politice şi economice venite din afară încearcă să distorsioneze valorile româneşti din ţara noastră. Unitatea dintre Republica Moldova şi România este prin limbă, tradiţie şi credinţă comună.”, a precizat speakerul moldovean.

ppAmintim că Andrian Candu a condus o delegație oficială a Parlamenttului R. Moldova care a fost prezentă la ședința solemnă din legislativul de la București, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.