Deschide.MD publică un reportaj special din Estul Ucrainei cu genericul „Donbas-ul, granița din ranița Russkii Mir”. Reporterii au mers la începutul lunii septembrie în zona operațiunii antiteroriste din Estul Ucrainei, unde au documentat modul în care Federația Rusă a provocat și a alimetat separatismul în Donbas.

Reporterii au mers la linia de demarcație dintre forțele separatiste ale așa-ziselor republici populare Donețk și Lugansk și Forțele Armate ale Ucrainei unde au vorbit cu ostașii ucraineni și au aflat motivația acestora în războiul împotriva forțelor de ocupație ale Federației Ruse. Ostașii au spus că ei luptă în primul rând pentru libertate.   

Reportajul prezintă filmul evenimentelor legate de ocupația rusească a orașelor Kramatorsk, Slaveansk, Konstantinovka, și arată modul în care aceste teritorii au fost eliberate de către Forțele Armate ale Ucrainei în vara anului 2014.

După doi ani de la evenimentele tragice din Kramatorsk, orașul încă prezintă însemnele războiului: înscripții „Adăpost” pe clădiri, blocuri ciuruite de gloante, familii destrămate. Chiar și așa, oamenii spun că în regiune încă mai sunt simpatizanți ai „lumii ruse” care așteaptă tancurile „eliberatoare” ale lui Putin.

Potrivit ultimului bilanț publicat de ONU în luna septembrie, în conflictul din Donbas 9.640 de oameni și-au pierdut viețile, 22.431 au fost răniți, iar aproape 1.500.000 de persoane au fost nevoite să se refugieze.   

Reportajul poate fi accesat aici: DONBAS.