Pornit pe 12 martie din județul Bistrița-Năsăud, regiunea Transilvania a României, Steagul Unirii a ajuns marți seară la râul Prut.

În după-amiaza de marți, Steagul Unirii a ajuns în Iași. La Palatul Culturii, în fața statuii lui domnitorului român Ștefan cel Mare, simbolul unității celor două maluri de Prut a fost preluat de unioniștii din capitala Moldovei.

Aceștia au plecat pe jos înspre vama Sculeni, unde au ajuns în marți seară, după un traseu de 24 de kilometri străbătuți pe jos.

Remarcabil este faptul că de la Iași, printre cei care au dus spre vamă Steagul Unirii s-au aflat și doi nevăzători. Este vorba de Gheorghe Bratu din Buzău şi Valeriu Borşan din Galaţi, care au venit la Iași special pentru acest eveniment. 

Miercuri, Steagul Unirii va fi preluat de către unioniștii din R. Moldova și își va urma parcursul spre Chișinău.

ppPe întreg traseul Iași - vama Sculeni, cei care au purtat Steagul Unirii au fost monitorizați medical de către Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, unitate medicală prespitalicească care și-a făcut apariția și la Chișinău, conform celor precizate de directorul organizației,  Marius Grațian-Benchea.

 

ppAmintim că, inspirat de Centenarul Unirii, bistrițeanul Antal Francisc (jumătate român – jumătate maghiar) a adus pe jos steagul din judeţul Bistriţa-Năsăud, cu punct final orașul Chișinău, unde Antal Francisc va participa la manifestarea unionistă din PMAN.