Comisia Electorală Centrală urmează să decidă astăzi asupra constituirii circumscripțiilor electorale din cele două municipii, Chișinău și Bălți.

Astfel pe agenda de astăzi a CEC se regăsește un punct care se referă la repartizarea atribuțiilor între membrii Comisiei Electorale Centrale în perioada electorală. Punctul trei din ordinea de zi se referă la constituirea circumscripțiilor electorale municipale pentru organizarea alegerilor locale noi din data de 20 mai 2018 iar patru, cu privire la acreditarea observatorilor naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX”, în vederea monitorizării alegerilor locale noi ale primarilor în unele localități din data de 20 mai 2018.

----------------------------- Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis luni 20 martie ca alegerile locale în Capitală să aibă loc pe 20 mai 2018 după ce instituția a luat act de demisia primarului Dorin Chirtoacă.

Membrul CEC, Vladimir Șarban, a venit cu mai multe întrebări asupra proiectului dat.

„Care a fost necesitatea emiterii unui comunicat de presă precum că nu sunt bani suficienți și o altă întrebare este cu ce ocazie am tergiversat acest subiect, dat fiind faptul că cererea de demisie a fost depusă mult mai devreme”, a declarat Șarban. 

Drept răspuns, președintele CEC, Alina Rusu, a declarat că instituția pe care o conduce a avut la dispoziție 30 de zile pentru a se pronunţa asupra acestui subiect iar comunicatul în cauză a fost emis pentru a informa publicul. 

-------------------------------- Tot luni CEC a deci și a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și ale primarului municipiului Bălți, din data de 20 mai 2018, de aproximativ 23 milioane lei.

Președintele CEC, Alina Rusu a motivat cifra mai mare decât cea pentru organizarea referendumului anti-Chirtoacă prin faptul că ar putea fi organizat și cel de-al doilea tur al alegerilor locale în capitală.  

Municipiile Bălți și Chișinău au rămas fără primari după ce Renato Usatîi dar și primarul suspendat Dorin Chirtoacă au demisionat din funcția pe care au deținut-o în urma alegerilor locale din 2015.

Ulterior CEC a venit cu o notă informativă în care a scris că în bugetul pentru anul 2018 nu sunt planificate cheltuieli pentru alegeri locale în aceste două orașe care sunt cele mai mari din Republica Moldova. 

Precizăm că chiar dacă data alegerilor nu a fost stabilită Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și-a anunțat candidatul - Andrei Năstase. Mai mult decât atât, PPDA a cerut sprijinul celor de la PAS și a altor partide pro-europene de a susține candidatul lor la funcția de primar al Capitalei. 

Astăzi Partidul Democrat se pare că a dat curs invitației celor de la PPDA pentru că a anunțat că nu va avea un candidat propriu pentru alegerile din Capitală dar va sprijini un candidat comun al forțelor pro-europene. În același timp, reprezentanții PPDA și PAS au respins susținerea democraților. În cazul alegerilor din Bălți, PDM încă nus-au expus dacă vor participa sau nu.