Prime TV, Jurnal TV și postul public de televiziune Moldova 1, sunt cele mai preferate de telespectatori. Cel puțin așa arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare Moldova.

Potrivit datelor în top 10 se mai regăsesc: RTR Moldova, Pro TV, NTV Moldova, Canal 2, Canal 3 CTC, Moldova și Publika TV.

Autorii sondajului fac, însă, o precizare importantă: preferinţa pentru un canal TV nu trebuie tradusă și în cifre de audienţă; sondajul de faţă este un sondaj privind preferinţele și nu a utilizat metodologia necesară pentru a măsura audienţa canalelor TV. Spre exemplu, un canal TV poate fi menţionat ca fiind canalul TV preferat pentru că acolo respondentul vizionează serialul preferat sau îi plac știrile, dar, în termeni de audienţă, petrece mult mai mult 0mp vizionând filme documentare pe un canal specializat în acest sens.

În condiţiile în care s-au înregistrat trei opţiuni de răspuns din partea respondenţilor, clasamentul preferinţelor privind canalele TV plasează pe primele locuri Prime TV - 42%, Jurnal TV - 32%, Moldova 1 - 30%, PTP Rossia - 25% și Pro TV Chișinău - 22%.

Majoritatea respondenţilor (95%) au spus că au cel puţin un aparat TV în locuinţă. Cei mai mulţi dintre cei care au televizor (și s-au uitat la TV în ultimele 30 de zile) au de asemenea acces şi la o receptare modernă a canalelor de televiziune. Astfel, 61% dintre aceștia au acces la televiziune prin cablu, 38% prin IPTV, 18% au instalaţie de recepţie prin satelit/antenă parabolică etc. Ca urmare a accesului extrem de ridicat la canalele TV, cea mai mare parte a populaţiei (73%) se uită 6-7 zile pe săptămână la televizor. Durata zilnică medie alocată consumului TV este de 3 ore şi 9 minute într-o zi obișnuită de lucru şi de 4 ore şi 23 de minute într-o zi de week-end.

Sondajul mai arată că nivelul de satisfacţie al consumatorilor moldoveni faţă de mass media nu este la cote foarte înalte, doar 3% declarându-se foarte mulţumiţi, iar alţi 37% destul de mulţumiţi de mass media. Tot 3% este ponderea celor care susţin că presa este “complet independentă”, alţi 12% crezând că ea este “mai degrabă independentă”, în timp ce 59% o plasează în zona “complet sau mai degrabă dependentă”.

Mai mult chiar, doar 1% consideră că ceea ce prezintă mass media din Republica Moldova corespunde în foarte mare măsură realităţii; acestora li se adaugă alţi 21% care au afirmat în timpul sondajului că relatările din mass media corespund în mare măsură realităţii - curentul majoritar de opinie este însă a celor care sancţionează mass media pentru distorsionarea realităţilor (75%).

Respondenţii nu simt că mass media acţionează în interesul lor sau al societăţii per ansamblu, 50% afirmând că prioritate au interesele politicienilor, 15% spun că mass media acţionează funcţie de interesele patronului care deţine acea instituţie mass media, 9% afirmă că prioritate ar avea interesele oamenilor de afaceri, iar 3% cred că mass media din ţara noastră e preocupată mai mult de interesele ţărilor străine.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion de 1513 respondenţi de 18 ani şi peste în perioada 09 februarie – 04 martie, 2018. Marja de eroare este de ±2.5%.