La Moscova a fost reţinut, unul dintre cei şapte originari din Găgăuzia, acuzaţi în 2014 pentru trădare de patrie şi pregătiri în vederea unor acţiuni teroriste pe teritoriul Republicii Moldova. Informația fost comunicată pentru DESCHIDE.MD de către ofițerul de presă al IP Comrat, Snejana Tucan. Cei în cauză au fost recrutaţi de apropiaţi ai fostului başkan al Găgăuziei, Mihail Formuzal.

„Acesta este dat în căutare pentru încălcarea Articolului 3 punctul 279.1 din Codul Penal al Republicii Moldova: „Recrutarea, instruirea, beneficierea de instruirea sau acordarea de alt suport în scop terorist. Acesta a fost plasat într-un izolator de detenție temporară, iar la ora actuală se hotărăște extrădarea sa în Republica Moldova”, ne-a spus Tucan.

Conform surselor DESCHIDE.MD, este vorba de Dmitri Kuznețov care, în 2014, a fost arestat de către colaboratorii SIS pentru că, în complicitate cu Veaceslav Boiko, a organizat un grup de tineri pentru a trece cursuri de pregătire paramilitară în Federația Rusă şi a le aplica ulterior în Republica Moldova în scopuri teroriste

La 26 iunie 2014, în cadrul unei acțiuni comune a Serviciului de Informații și Securitate și a Procuraturii Generale au fost reținuți Vasile Mavrodi, Dimitrii Kuznețov, ambii din Comrat. Ulterior, la 28 iunie a fost reținut și Veceslav Urum, la frontiera de stat cu Ucraina, la un punct de trecere din raionul Basarabeasca. 

DESCHIDE.MD a scris atunci că cei trei tineri, între 18 și 34 de ani, erau recrutați de funcționari din administrația locală, pentru a fi instruiți militar în Federația Rusă. Erau preferați tinerii necăsătoriți, proveniți din familii sărace.

„Organizatorii acţiunilor anticonstituţionale investigate de SIS și PG sunt principalii colaboratori ai ex-bașcanului Mihail Formuzal”, spuneau atunci sursele DESCHIDE.MD. Despre implicarea personală a lui Formuzal în pregătirea acțiunilorm teroriste în R. Moldova, vedeți AICI.

sssssssssssssssssssPotrivit Procuraturii, în anul 2014 au fost reținute șapte persoane din regiunea găgăuză, suspectate de trădare de patrie, organizarea și instruirea paramilitară a mai multor persoane care urmau apoi să acționeze în Republica Moldova în scopuri teroriste. Toți au fost condamnați, în afară de două persoane, în cazul cărora s-a decis suspendarea executării pedepsei: Veaceslav Boiko și Dmitri Kuznețov.

Organele de urmărire penală îi acuză pe inculpaţi de infracţiuni prevăzute de articolele 42, „Complicitate la trădare de Patrie” şi 337: “Trădare de Patrie” ale Codului Penal al RM. 

Din mărturiile învinuiților, în iunie 2014, Dmitri Kuzneţov şi Veaceslav Boiko, au racolat un grup de tineri din Găgăuzia pentru „participarea la seminare cu caracter politic” pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Dmitrii Kuznețov

Dmitrii Kuznețov

Ancheta a stabilit că în luna iunie 2014 Dmitrii Kuzneţov a consultat site-ul 999.md în vederea achiziţionării de armament. În consecinţă, după cum dovedesc materialele dosarului penal, Dmitrii Kuzneţov şi Veaceslav Boiko, precum şi alte persoane oficiale din autonomia găgăuză, au avut drept scop încălcarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, răsturnarea puterii constituţionale prin declararea independenței UTA Găgăuzia

Tinerii susțineau că au fost duși cu avionul la Moscova, iar mai apoi au urmat cursuri militare și de organizare acțiunilor diversioniste în localitatea Vatutinki din regiunea Troițka în apropiere de Moscova. În cele din urmă, au fost duși la poligonul militar din orașul Aksai din regiunea Rostov pe Don.

Tinerii au urmat cursuri speciale de medicină militară, de acordare a primului ajutor în condiții de luptă, de pregătire fizică, pregătire și desfășurare a acțiunilor diversioniste: atacul asupra clădirilor apărate, lupte de stradă și în câmp, componentele și utilizarea automatului de tip Kalașnikov (Ak-74), a pistolului de model Makarov (PM) și altor tipuri de arme.

Construcția baricadelor și acțiuni de rezistență împotriva organelor de apărare a ordinei publice, trageri la țintă cu automatul și pistolul, folosirea grendaelor dar și componența, pregătirea și aruncarea corectă a cocktail-urilor de tip Molotov.

Aceștia au fost condamnați pentru „Participarea la organizarea unor formațiuni paramilitare și acordarea suportului unui stat străin în scopuri teroriste”.

Veaceslav Boiko și Dmitri Kuznețov au reușit să părăsească teritoriul Republicii Moldova în 2016, imediat după ce au fost eliberați din arest. S-a întâmplat "graţie" Curții Constituționale, care a decis la 23 februarie 2016 că deținerea persoanei în arest preventiv mai mult de 12 luni este neconstituțională.

Acum aproximativ o lună, la Moscova a mai fost reținut un locuitor din Comrat, dat şi el în căutare în Republica Moldova pentru pregătirea acțiunilor teroriste pe teritoriul ţării noastre.