Revoltaţi de tratamentul la care sunt supuşi de proprii pacienţi, zeci de medici din Capitală intră, de azi, în grevă japoneză. Ei vor purta până la finele lunii curente brasarde albe sau mov, ca marcă a protestului împotriva molestărilor şi violenţelor cu care se confruntă zi după zi.

Atât bolnavii, cât şi rudele acestora devin deseori agresivi, iar doctorii se aleg cu insulte şi pumni în loc de mulţumiri. Protestul cadrelor medicale nu va afecta activitatea spitalelor.

Adesea holurile spitalelor devin scena unor încăierări violente. Pacienţii sau apropiaţii celor internaţi le vorbesc urât medicilor, îi ameninţă, îi bruschează sau chiar îi lovesc. Medicii spun că nu mai pot tolera actele de agresiune în spitale.
 
În general, medicii sunt luaţi la pumni atunci când starea bolnavilor este mult prea gravă. Pacienţii sau rudele nu au răbdare să asculte explicaţiile sau cer de la doctori să facă imposibilul.
 
Ultimul caz a avut loc chiar săptămâna trecută la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, când şefa Secţiei terapia s-a ales cu câteva coaste rupte şi o comoţie cerebrală.
 
În prezent, nu există o lege specială care sa protejeze medicii. In practica europeana, pacientii, indiferent daca sunt sau nu violenti, au aceleasi drepturi ca orice bolnav si nu pot fi trasi la raspundere. Ce ne facem, insa, cu rudele agresive, cu vizitatorii din spitale pusi pe scandal? Medicii trebuie, cumva, ocrotiti pentru ca halatul alb nu este un scut. În Republica Moldova nici macar nu exista o statistică oficială despre numărul doctorilor batuti la locul de muncă, scrie TVR Moldova.

sssssssssssssssVom aminti că șefa secţiei Terapie nr.2 de la Spitalul Municipal nr.1, Ala Valenga, a fost internată sâmbătă la Spitalul de Urgență după ce a fost lovită de soțul unei paciente. Starea ei este grav-medie, ea fiind diagnosticată cu comoție cerebrală și mai multe coaste rupte.

Incidentul s-a întâmplat după ce, vineri-noapte, o pacientă a murit pe patul de spital în secția pe care o conduce Valenga.

Șeful instituției medicale, Iurie Dondiuc, a declarat pentru Deschide.MD că pacienta avea sub 70 de ani și a decedat din cauza unei afecțiuni care, de regulă, nu dă semne preventive (nota red.: în termeni simpli: i s-a rupt aorta, vasul principal al inimii).