Fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare cu executare pentru trădare de patrie. Totodată, magistrații l-au lezat de dreptul de ocupa funcții publicepe un termen de 4 ani. Sentința a fost pronunțată astăzi în instanța de fond.

Ținem să precizăm că pe data de 17 martie urma să se împlinească un an de la reținerea fostului deputat, iar potrivit unei decizii a Curții Constituționale acesta urma să fie eliberat în condițiile în care aflarea unei persoane în arest nu poate dura mai mult de un an. 

Potrivit unui comunicat PCCOCS, în cadrul procesului de judecată a fost stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada 05 octombrie 2016 – 17 martie 2017, condamnatul a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul GRU și urmărind un scop material, la însărcinarea acestuia, a cules și a livrat informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Informațiile furnizate de către inculpat constau în date concrete anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

Potrivit circumstanțelor cauzei penale au fost stabilite elemente certe ale acțiunilor și practicilor unui serviciu străin de spionaj, exprimate prin efectuarea întâlnirilor sistematice și clandestine, aplicarea metodelor și tehnicilor speciale de contrafilaj, utilizarea canalelor securizate și ascunse de legătură, oferirea recompenselor bănești pentru însărcinările efectuate.

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

ppAmintim că în luna noiembrie 2017, Deschide.MD a intrat în posesia unor înregistrări audio în care Bolboceanu îi povestește ajutorului atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova, Alexandr Grudin, despre situația politică din R. Moldova și, în special, despre activitatea Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Un detaliu important care rezultă din cele înregistrate este momentul în care Bolboceanu îi spune spionului rus că a lucrat și cu predecesorii acestuia.

ppPrecizăm că, în luna martie a anului 2017, fostul deputat Iurie Bolboceanu a fost reținut în flagrant de procurorii PCCOCS și ofițerii SIS în restaurantul din sectorul Râșcani al rețelei „Taxi Blues”, în timp ce îi oferea lui Grudin informații din sfera politicului, precum și date de la experți economici sau specialiști în politică pe diferite domenii.