Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, este azi prezent în raionul Soroca, unde, la trecerea a 100 de ani de când Zemstva din Soroca a votat Unirea cu România, va participa la mai multe evenimente sociale și culturale.

Primul dintre acestea a fost o ceremonie oficială desfășurată la grădinița Andrieș din satul Zatînsca, unitatea preșcolară care a fost renovată cu sprijinul donațiilor venite din partea guvernului României. 

Așa cum a menționat președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean, prezent la eveniment, aceasta nu este singura instituție de învățământ care se bucură de ajutorul Executivului de la București.

Astfel, conform lui Ghenadie Munteanu, guvernul României a alocat nu mai puțin de 15 milioane de lei pentru ca școlarii și preșcolarii din Soroca să beneficieze de un învățământ derulat în condiții moderne, europene.

În alocuțiunea rostită la eveniment, Ambasadorul Daniel Ioniță a asigurat că România va fi mereu alături de R. Moldova și și-a exprimat speranța că ajutorul de peste Prut va ajunge la „toți și la fiecare dintre cetățenii R. Moldova.

La final, Ambasadorul Daniel Ioniță a oferit celor prezenți câte un mărțișor care, conform lui, „este un simbol al nostru, al tuturor, în R. Moldova și în România, și semnifică faptul că ne tragem seva dintr-o rădăcină comună”.

Din cei 1.700.000 lei cât a costat renovarea grădiniței din satul Zatînsca, contribuția guvernului României a fost de 1.500.000 lei, restul de 200 000 de lei fiind acoperite de autoritățile locale și de un fond de investiții din R. Moldova.

ppAmintim că azi, 13 martie, se împlinesc 100 de ani de la votarea Unirii de către Zemstva din Soroca. Cu acest prilej, în municipiu vor avea loc mai multe evenimente social-culturale.