În scopul facilitării construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, Executivul a aprobat astăzi modificarea și completarea Legii privind declararea utilității publice pentru lucrările de interes național de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău. Mai exact, documentul detaliază procedura de plată a despăgubirii persoanelor care dețin bunuri imobile pe direcția construcției gazoductului.

Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, a menționat că prin modificările și completările propuse la proiectul de lege se instituie o procedură specială de expropriere detaliată pentru a elimina orice risc sau impediment în procesul de implementare a proiectului, fără a afecta desfășurarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău.

De asemenea, este detaliată procedura de plată a despăgubirii proprietarilor bunurilor imobile (terenurilor) și a titularilor de drepturi asupra bunurilor imobile (terenurilor).

„Acest proiect de lege nu afectează dreptul la despăgubire a proprietarilor bunurilor imobile, afectați de construcția conductei. Guvernul își asumă responsabilitatea deplină pentru despăgubirea daunelor aduse terenurilor, plantațiilor, construcțiilor, recoltei nestrânse, precum și pentru alte daune imputabile”, a reiterat ministrul Chiril Gaburici.

Gazoductul va trece prin 25 de localităţi – din raioanele Ungheni, Nisporeni, Străşeni, Călăraşi şi din municipiul Chişinău.

Obiecte ale exproprierii sunt terenurile situate în extravilanul sau intravilanul următoarelor localităţi; oraşul Chişinău, comunele Tohatin, Stăuceni, Grătieşti şi satul Ghidighici; satele Sireţi, Roşcani, Negreşti, Căpriana, Vorniceni, comunele Rădeni, Ghelăuza, Pănăşeşti şi oraşul Bucovăţ din raionul Străşeni; comuna Tuzara, satele Pituşca, Nişcani, Temeleuţi, Peticeni, Vălcineţ, Sadova şi oraşul Călăraşi  din raionul Călăraşi; satul Mileşti  din raionul Nisporeni; comunele Alexeevca, Pârliţa, Todireşti, Zagarancea şi satul Rădenii Vechi din raionul Ungheni.

Proiectul de lege este elaborat în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Economiei și Infrastructurii în scopul facilitării construcției conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău, și are ca scop principal consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, obiectiv de importanță strategică. Documentul urmează să fie propus Parlamentului pentru examinare și aprobare.