Primarii unionişti din Basarabia şi România se întâlnesc în aceste moment la Iaşi pentru a semna un memorandum pro-unire. Întâlnirea are loc la Palatul Culturii. La invitația lui Mihai Chirica, edilul de Iași, majoritatea primarilor care au votat Declarația de Unire în partea stângă a Prutului au fost prezenți la înființarea Ligii Aleșilor Locali din Republica Moldova și România.

În calitate de președinți ai Ligii Aleșilor Locali au fost desemnați Mihai Chirica – primar de Iași și Marcel Snegur – primarul satului Parcova din raionul Edineț. Ori satul Parcova este satul care a spart gheața, aceasta fiind prima localitate care a semnat Declarația de Unire cu România.

La eveniment participă 106 primari, viceprimari sau consilieri din localităţile din R.Moldova care au semnat declaraţii de Unire cu România.

În cuvântul lor, participanţii au pledat pentru desfiinţarea hotarului de la Prut, pentru o mai mare implicare a Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău şi a altor instituţii în pregătirea mult doritei reveniri a Moldovei Răsăritene la Patria Mamă. Totodată, cei prezenţi au menţionat ziua de duminică, 25 martie, când, în centrul Chişinăului, moldovenii vor marca printr-o mare adunare împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (eveniment istoric ce s-a petrecut pe 27 martie 1918).

Aproximativ 15% dintre localităţile Moldovei Răsăritene au semnat aceste declaraţii. Sunt prezenţi primarul de iași Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu, George Simion (Acţiunea 2012), Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii, Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie "A. D. Xenopol", Claudiu Lucian Topor de la Facultatea de Istorie. "Nu de Dodon ne facem griji, ci de faptul că sunt mulţi Dodoni printre noi", a spus Mihai Chirica în discursul lui.

Aceștia au format şi o Ligă a Aleşilor Locali Unionişti. Din această Ligă fac parte, deocamdată, primarii din 100 localităţi din Republica Moldova care şi-au exprimat în scris dorinţa de unire a Basarabiei cu România. Din România, s-au înscris primarii din două oraşe, al Iaşului şi al unei localităţi din judeţul Bistriţa Năsăud.

Participanţii la prima conferinţă a aleşilor locali unionisti din Republica Moldova şi România vor adopta o rezoluţie „întru realizarea cât mai grabnică şi mai armonioasă a acestui nobil deziderat de reîntregire a neamului nostru".