Un bărbat din județul Bistrița Năsăud pe nume Antal Francisc (jumătate român – jumătate maghiar) va duce pe jos steagul judeţului Bistriţa-Năsăud la Chişinău, cu ocazia Centenarului Unirii. Bistriţeanul își propune să ajungă în Chișinău pe 25 martie pentru a participa la Marşul Unionist.

Astfel, acesta va porni din centrul Bistriţei (de la statuia lui Andrei Mureşanu), pe 12 martie 2018, la ora 14:30 şi va merge pe jos până la Chişinău.

După un parcurs de aproape 500 de km, acesta își propune să ajungă în capitala Republicii Moldova în seara zilei de sîmbătă, 24 martie. La Chișinău se va alătura celorlalte delegaţii de bistriţeni care vor participa la Marşul Unionist din 25 martie de la Chişinău.

Steagul unionist al judeţului Bistriţa-Năsăud va poposi pe Aleea Scriitorilor din Chişinău la cele 3 statui de bistriţeni (Andrei Mureşanu, George Coşbuc şi Liviu Rebreanu). Luni, 26 martie, steagul va ajunge la Soroca (cetate ridicată de meşterii bistriţeni în vremea lui Petru Rareş) şi la mânăstirea Căpriana la racla Sf. Gavriil Bănulescu-Bodoni (bistriţean).

Marţi dimineaţa, 27 martie 2018, la ceas Centenar, steagul bistriţenilor va ajunge la Sadova, localitatea de baştină a preşedintelui, Igor Dodon şi va fi oferit Primăriei şi Consiliului Local din Sadova ca semn al preţuirii dintre românii de pe cele două părţi ale Carpaţilor: ardeleni şi moldoveni.

Amintim că comuna Parva, județul Bistrița-Năsăud este prima localitate din România, care a adoptat o rezoluție prin care solicita unirea cu Republica Moldova, ca urmare a valului de Declarații de Unire semnate de unitățile teritorial administrative din R. Moldova. 

 sursa: bistriteanul.ro