Astăzi, la ora 11:00, în fața Ministerului Justiției a avut loc un protest în care se solicită introducerea articolului penal cu referire la cruzimea față de animale. Vice-ministrul Justiției, Anatolie Munteanu, a discutat cu protestatarii și a stabilit o întâlnire cu aceștia în data de 16 noiembrie, ora 9:00, pentru detalia problema.

Protestul a fost organizat de un grup de „voluntari cărora le pasă de frații noștri mai mici” din Chișinău. Tinerii cer introducerea articolului penal cu referire la cruzimea față de animale. În prezent există doar articolul 157 privind cruzimea față de animale din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Ei consideră că pedeapsa prevăzută este prea blândă pentru persoanele care provoacă mutilarea sau moartea animalului și solicită o pedeapsă cu închisoare.

La rândul său, vice-ministrul Justiției, Anatolie Munteanu, a ieșit în fața protestatarilor și a declarat că pentru modificarea cadrului normativ este necesară o argumentare temeinică.

„Nu vreau să ne implicăm în politicile contravenționale fără o fundamentare factologică”, a spus el.

Protestatarii au adus drept argument, legile care sunt aplicate în mai multe țări-membre ale Uniunii Europene, dar și în statele vecine. La care,  vice-ministrul Justiției a încercat să le explice acestora că nu există certitudine că o lege din alt stat va lucra la fel de bine și la noi în țară.

„Noi nu putem să adoptăm un cadru normativ dintr-un stat, care lucrează bine într-un stat și să ne gândim ușuratic că el o să lucreze bine în Moldova. Oricare norme noi trebuie să le adaptăm la realitățile Republicii Moldova”, a justificat el.

Carl Luganov, moderatorul site-ului adopta.md, fiind întrebat de Vice-ministru „cât propune acesta” cu referire la sancționarea persoanelor ce manifestă cruzime față animale, a declarat că „300 - 500 u.c.” ar fi o pedeapsă mai reală.

De asemenea, la sfârșitul discuției Anatolie Munteanu a stabilit o întâlnire cu Carl Luganov  în data de 16 noiembrie, ora 9:00, la Ministerul Justiției, pentru a discuta subiectul protecției animalelor și a revizui un proiect de lege expediat încă din februarie 2016 de echipa adopta.md ce vizează cruzimea față de animale.

Protestul a fost organizat urmare a unui caz din Șoldănești, când niște minori au ucis cu cruzime un motănaș și apoi au plasat video-ul cu teribila faptă pe mai multe rețele sociale.

Protestatarii au inițiat și o petiție online NU cruzimii față de Animale!, unde au reușit să adune deja peste 7000 de semnături.