La un pas de a fi declarat dezertor şi condamnat. E cazul unui militar care îşi satisface serviciul militar în termen la Centrul Militar Teritorial Ungheni. El ar fi părăsit unitatea pentru un rendez-vous cu prietena sa. Judecătorul - care l-a achitat totuşi - i-a atras atenţia că-l aşeaptă o răspundere dublă, dacă va recidiva.

Pe 26 noiembrie anul trecut, puțin după miezul nopții, tânărul militar a părăsit pentru câteva ore unitatea militară din comuna Ciorescu fără a avea vreun permis în acest sens sau a-şi înștiința superiorii. Precum spune el, a fost motivat de o intenție nobilă, voia să se împace cu prietena sa. Avea un plan bine definit. În complicitate cu colegii săi, ferindu-se de camerele de luat vederi a sărit gardul, apoi a chemat un taxi.

Militarul s-a întors la timp, fără a fi observat de cineva. Spre ghinionul lui, a doua zi a fi fost trădat tocmai de sora sa. Aceasta a venit la Unitatea Militară și le-a povestit superiorilor fratelui său fapta comisă de acesta.

Evident, versiunea surorii nu a coincis cu versiunea sa. Aceasta a povestit că fratele său venise noaptea în orașul Chișinău pentru a se întâlni cu un băiat care trebuia să-i dea o datorie mai veche. Cel din urmă nu s-a arătat la locul stabilit, iar militarul a apelat la sora sa pentru ajutor. Primind un refuz și din partea rudei sale, militarul s-a întors în unitatea militară. Inculpatul a fost pedepsit disciplinar, cu arest, dar nu l-a executat.

Ulterior, el a fost pus sub învinuire penală "pentru dezertare". Prin forţa probelor şi martorilor, recent a fost achitat de către instanța de judecată.

Potrivit Codului Penal, dezerţiunea se pedepseşte cu o amendă în mărime de la 850 la 950 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani.