Maia Sandu a mințit în interviul pentru Europa Liberă, afirmând că cei de la FMI consideră imposibilă includerea unei componente de combatere a corupției în programul de finanțare a Republicii Moldova cât timp autoritățile nu-și doresc acest lucru. Directorul executiv pentru Republica Moldova afirmă într-un răspuns oficial, oferit Ministerului Finanțelor, că lidera PAS a denaturat mesajul reprezentatului FMI.

Cei de la Finanțe au solicitat o precizare din partea conducerii FMI că având în vedere solicitările venite din partea presei ca Ministerul Finanțelor să comenteze declarațiile liderului PAS, Maia Sandu, făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Libera, ce țin de programul și cooperarea Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Mai jos este comunicatul FMI cu traducerea efectuată de Ministerul Finanțelor.

“Mi-a fost adus la cunoștință că, în timpul unui interviu pentru Europa Liberă, liderul unui partid politic a făcut declarații publice privind implementarea programului de reformă economico-financiară a Republicii Moldova susținut de Fondul Monetar Internațional (FMI). Aserțiuni specifice au fost făcute la adresa unui reprezentant al Directorului Executiv, care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI.

În calitatea mea de Director Executiv care reprezintă Republica Moldova în Comitetul Executiv al FMI, aș dori să ofer următoarele clarificări:

  • Întâlnirea cu reprezentantul meu, la care se face referire în interviu, a avut loc în Washington DC în absența mea și a avut un caracter general, întrucât reprezentantul meu nu este direct responsabil de programul susținut de FMI pentru Republica Moldova.
  • Declarațiile atribuite reprezentatului meu sunt denaturate. Mai cu seamă, nu a avut loc nicio discuție despre pretinsul refuz al autorităților Republicii Moldova de a accepta condiționalitatea de anticorupție în cadrul programului de susținere al FMI. Condiționalitate de anticorupție nu a făcut niciodată parte din negocierile între FMI și autoritățile Republicii Moldova. Un rezumat detaliat al condiționalității și progreselor înregistrate în procesul de implementare poate fi găsit în documentele legate de program, care sunt disponibile public pe pagina web al FMI (www.imf.org). 
  • Opiniile și poziția FMI, ale Comitetului Executiv al FMI și ale Directorului Executiv care reprezintă Republica Moldova, cu privire la progresele înregistrate în cadrul programului de susținere al FMI pentru Republica Moldova sunt reflectate în declarațiile oficiale publicate pe pagina web al FMI (www.imf.org) și comunicate prin intermediul Reprezentanței Permanente a FMI la Chișinău.

În calitate de Director Executiv, eu reprezint interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor ei. Ba mai mult, eu și echipa mea suntem deschiși să intrăm în contact cu reprezentanții tuturor partidelor politice și societății civile din Republica Moldova. În cadrul programului susținut de FMI s-a înregistrat un progres semnificativ, după cum am relatat în ultimul comunicat de presă (Nr. 17/514) din 20 decembrie 2017. Prin urmare, regret declarațiile publice ale liderului unui partid politic făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, denaturând opiniile membrilor Consiliului Executiv al FMI. De asemenea, încurajez toate persoanele interesate să evite să facă declarații politice înainte de alegerile generale, care ar putea periclita progresul realizat până acum în cadrul programului de susținere al FMI.”

Anthony De Lannoy

Director Executiv

Declarația Maiei Sandu în interviul pentru Europa Liberă:

„Cu cei de la Fondul Monetar Internațional evident și am discutat cu reprezentanții directorului executiv de acolo; cei de acolo spun că sunt anumite progrese în raport cu sistemul bancar și putem să revenim la tranzacția care s-a făcut atunci când a fost vândută o parte din acțiunile de la Victoriabank către banca transilvăneană, ceea ce e de bine. De rău este faptul că s-a mușamalizat ce s-a întâmplat până acum. Deci, acum o să avem un acționar transparent. Problema este că acest acționar transparent a cumpărat acțiunile de la un proprietar care se pare că a furat banii din Banca de Economii ca să ajungă să dețină acolo acțiuni. Și iată aici e partea problematică. Le-am zis și cu această ocazie celor de la Fondul Monetar Internațional că ar fi bine, așa cum se întâmplă în cazul programului FMI din Ucraina, să avem o componentă de combatere a corupției. Și răspunsul lor a fost că nu putem să avem o componentă de combatere a corupției în programul FMI cu Republica Moldova, atâta timp cât autoritățile nu-și doresc acest lucru.”

Vom aminti că...

În vara lui 2016,  Maia Sandu a făcut un apel public în care îndemna FMI să nu semneze un Acord cu R.Moldova deoarece banii ar putea fi furați. La rândul său, premierul Pavel Filip a catalogat aceste declarații ale fostului ministru Maia Sandu ca fiind un gest cinic față de cetățenii Republicii Moldova și lipsit de responsabilitate, „în situația în care chiar liderul PAS a insistat, anterior, că un acord cu FMI este vital".

Detalii: M.Sandu îndeamnă FMI să nu semneze acordul cu RM/Filip:E un gest cinic