Trei membri ai Partidului Liberal, consilieri locali la Tătăreşti, Străşeni, nu au votat Declaraţia de Unire adoptată recent în localitate, prin demersul mai multor săteni. Liberalilor le ţine tovărăşie un consilier ales pe listele PSRM.

Primarul comunei Tătărești, liberala Elena Platița, a declarat că inițiativa unor localnici de a semna Declarația de Unire cu România a fost respinsă în cadrul ședinței trecute a consiliului local pe motiv că „discuția a căpătat niște tonuri mai ridicate și consiliul nu are competențe de soluționare a problemelor de ordin statal”.

Unul dintre consilierii locali ai Partidului Socialiștilor a încercat să înainteze o declarație „anti-Unire”, dar nu a fost susținut de către majoritate. 

Platița a menţionat că Declaraţie de Unire a fost semnată a doua zi, dar neoficial, „de către cine a vrut”. Primarul a ţinut să sublinieze că „la nivel de consiliu local, nu avem dreptul să adoptăm o astfel de Declarație, și mai ales cu ștampila primăriei”.  

Pe de altă parte, secretara primăriei, Nina Vâlcu, semnatară şi ea a Declarației de Unire, a precizat pentru DESCHIDE.MD că în nota informativă, care a fost întocmită de către ea a doua zi, „din cei nouă consilieri prezenți, cinci au votat pentru Unire, doi au fost împotrivă, iar doi s-au abținut”.

Vâlcu a declarat că „împotrivă” s-au pronunţat consilierii Ion Țârdea și Ludmila Trifan. Potrivit sursei citate, persoanele care s-au abţinut sunt - Nina Focșa și Viorica Gălușcă.

Ion Țârdea este reprezentantul partidului socialiștilor, el a fost cel care a și încercat să înainteze o declarație „anti-Unire”. Ludmila Trifan, Nina Focșa și Viorica Gălușcă sunt consilieri locali din partea Partidului Liberal. 

„Această întrebare e de prisos în discuția noastră, pentru că nu asta e esența. De la prima ședință cu consilierii, noi ne-am dezis de la principiul de apartenență politică”, a afirmat în context Platiţa, care a precizat că voturile au fost „pur și simplu simbolice”. „Nu îmi mai amintesc cine a votat și cine nu și nici nu cred că ar trebui să vă intereseze acest lucru. Semnăturile nu au fost înregistrate în procesul-verbal și nici nu au să fie”, a adăugat primarița.

Declarația de Unire a fost, totuşi, publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Tătăreşti. Printre semnatari nu se regăsesc consilierii locali ai PL: Ludmila Trifan, Nina Focșa și Victoria Gălușcă.