Ofițerul CNA care a cheltuit banii ce constituiau corp delict într-un dosar penal, a fost amendat cu 180 000 de lei și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Potrivit sentinței, Cristian Richicinschi și-a recunoscut vina integral și a restituit prejudiciul cauzat. Din textul hotărârii de judecată aflăm că acesta nu a cheltuit doar cei 50 de mii de euro despre care se cunoștea în spațiul public, dar și alți 1000 de euro dintr-un alt dosar. Totodată, ofițerul CNA a dus la amanet o pungă cu bijuterii din aur, care, de asemenea, reprezentau corp delict într-o cauză penală.

Episodul I:

Cristian Richicinschi fiind membru al grupului de urmărire penală, la 21 aprilie 2017, a efectuat ridicarea mijloacelor băneşti în sumă de 50 000 euro de la Adascalița Pavel, fapt consemnat prin procesul-verbal de ridicare, banii fiind plasaţi în safeul de serviciu al acestuia nr. 113 din sediul Centrului Naţional Anticorupţie. Ulterior, având scopul folosinței temporare a bunurilor cu restituirea lor ulterioară, a utilizat suma respectivă, recunoscută drept corp delict.

Procurorul scrie în rechizitoriu că urmare a acţiunilor ofiţerului de urmărire penală, au fost cauzate daune soldate cu urmări grave intereselor publice, manifestate prin perturbarea procesului de înfăptuire a justiţiei exprimate prin distrugerea probelor care servesc la constatarea existenţei sau inexistenţei infracţiunii, la identificarea făptuitorului, la constatarea vinovăţiei, precum şi la stabilirea altor împrejurări importante pentru justa soluţionare a cauzei, punând astfel, în pericol şi supunerea confiscării speciale conform prevederilor art.106 din Codul penal a corpurilor delicte respective în folosul statutului.

Subsidiar, prin acţiunile lui Cristian Richicinschi au subminat şi discreditat autoritatea şi prestigiului activităţii organului de urmărire penală al Centrului Naţional Anticorupţie, cu provocarea unor îndoieli faţă de obiectivitatea şi integritatea organului de urmărire penală şi pierderii încrederii în actul de justiţie, acţiuni care au subminat buna desfăşurare a activităţii în sfera publică.

Episodul II:

Tot Richicinschi, având aceleaşi atribuţii de serviciu, contrar acelorași prevederi invocate supra, a dus la amanet 154 de articole din aur și anume: 15 (cincisprezece) lănțișoare, 21 (douăzeci și unu) brățări, 2 (două) inele, 65 (șaizeci și cinci) cercei, 34 (treizeci și patru) pandantive în formă de cruciulițe, 13 (treisprezece) pandantive în formă de iconițe, 4 (patru) pandantive în diferite forme. Ca și în cazul de mai sus, bunurile aveau statutul de corp delict, iar valoarea totală a lor era de 160 393 lei.

Episodul III:

Tot el, Cristian Richicinschi, în perioada de timp 26.06.2017 – 25.08.2017, având scopul folosinței temporare a bunurilor cu restituirea lor ulterioară, a utilizat suma de 1000 euro dintr-o altă cauză penală.

Declarațiile lui Richicinschi în instanță:

În cadrul ședinței preliminare, inculpatul asistat de avocat a declarat personal, prin înscris autentic, că recunoaşte săvârşirea faptelor indicate în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă pe baza probelor administrate la faza de urmărire penală, nesolicitând administrarea de noi probe.

El a declarat că a luat din safeul de serviciu suma integrală de 50 000 euro pentru interese personale, gândindu-se că va înlocui mijloacele bănești cu alte bancnote neconștientizând că sunt necesare seriile și numerele conform proceselor-verbale.

După cauza penală respectivă, la Oficiul CNA în biroul de serviciu nr. 113 s-a prezentat Nina Dubovca și în cadrul procesului verbal de primire a auto-denunțului și conform actului de predare primire, a primit de la ea mai multe articole din metal auriu, numărul exact nu și-l amintește acum, însă este specificat în rechizitoriu. După ce a primit metalele prețioase le-a împachetat în 7 plicuri, plicurile le-a transmis procurorului Victoria Furtună. A doua zi a întocmit actele necesare pentru transmiterea cauzei penale după competență către Procuratura Anticorupție și a transmis-o cancelariei procuraturii Anticorupție. După, a primit indicație de la procurorul Victoria Furtună de a dispune o expertiză merceologică a metalelor prețioase primite de la cetățeanca Nina Dubovca. Neavând exemplul de o asemenea ordonanță dat fiind faptul că nu a dispus niciodată o asemenea expertiză i-a comunicat procurorului la care aceasta i-a comunicat că îi va da un model de ordonanță. După aceasta nu își amintește exact două sau trei zile, a sustras din safeul său personal de serviciu articolele din aur transmițându-le pentru vânzare a metalelor persoanelor nominalizate în cadrul urmăriri penale.

A acționat din motive personale și, gândindu-se că ulterior va înlocui metalele de culoare aurie cu alte metale asemănătoare ghidându-se de pozele efectuate în cadrul actului de primire predare a bunului.

La sfârșitul lunii iunie 2017 prin rezoluția șefului adjunct al DGU CNA Mihail Cojocaru i-a fost repartizată cauza penală transmisă după competență de către I.P Criuleni, procuror pe cauza penală fiind desemnată Nadejda Busuioc, iar ca anexă la cauza penală a fost un plic cu mijloace bănești în sumă de 1000 euro care erau recunoscute ca corpuri delicte. Cauza penală a fost amplasată în safeul de serviciu iar mijloacele bănești le-a sustras. Acționând astfel la fel din motive personale cu gândul că va perfecta anumite credite și le va întoarce.

După cele întâmplate pe toate trei episoade a conștientizat, că a săvârșit mai multe infracțiuni și a înțeles că articolele din metalele prețioase cât și mijloacele bănești de cauzele penale sustrase nu putea fi înlocuite. În cadrul cauzei penale în care este inculpat la faza de urmărire penală, a restituit toate bunurile sustrase de el în sumă de 51 000 euro și toate articolele din metal auriu. Vina o recunoaște pe deplin, la momentul când a conștientizat că a săvârșit o infracțiune a fost deja prea târziu.

Cristian Richicinschi a fost reținut în luna august. El a activat la CNA aproximativ jumătate de an, iar anterior a ocupat funcția de ofițer de urmărire penală în cadrul Direcției Sud a Departamentului Poliției de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Inițial, se anunța că suspectul riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Tânărul este fiul lui Iurie Richicinschi, fostul consilier al lui Marian Lupu și fost director adjunct al SPPS.