Ofițerii Direcției investigații speciale a Poliției de Frontieră, în comun cu procurorii PCCOCS, au documentat o grupare infracțională care organiza și efectua transporturi internaționale de heroină în cantități deosebit de mari, prin tranzitarea teritoriului Republicii Moldova. Vineri seara au fost reținuți, în flagrant, doi membri ai grupării, în timp ce scoteau heroina din locuri special amenanjate. Imediat au mai fost reținute încă trei persoane. În total în cadrul perchezițiilor efectuate pe cazul dat au fost depistate și ridicate 84 kg de heroină estimate la circa 5 milioane de euro.

”În perioada anilor 2015-2018 de către Direcția investigații speciale a IGPF în comun cu procurorii PCCOCS a fost documentată o grupare criminală, bine organizată și conspirată pe teritoriul Republicii Moldova compusă din cetațeni turci de etnie curdă. Gruparea dată organiza și efectua transporturi internaționale de droguri pe 2 rute identificate” a declarat șeful PCCOCS Nicolae Chitoroagă, descriind ulterior traseele:

1 - Afganistan - Iran - Turcia - Ucraina (calea maritimă) - Republica Moldova, sau Afganistan - Iran - Azerbaidjan - Georgia – Ucraina (feribot ) - Republica Moldova - Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

2 - Afganistan - Iran - Turcia - Bulgaria - România - Republica Moldova - Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

Transportarea drogurilor era camuflată sub activitatea aparent legală a unei firme (al cărei fondator este unul din membrii grupării) specializate în transportul internațional de mărfuri. În acest scop au fost procurate două capuri-tractor și patru remorci. În aceste remorci au confecționat și adaptat locuri speciale pentru ascunderea heroinei, în așa fel ca prin scanarea remorcilor aceste locuri nu erau detectate. Ulterior cu aceste remorci transportau mărfuri din Iran și Turcia spre Republica Moldova. Astfel, în luna februarie 2018 în Istanbul (Turcia) au ascuns în locurile anterior amenajate heroină, după ce s-au încărcat cu roșii pentru transportarea acestora în Republica Moldova. Ulterior au urmat traseul tranzit Bulgaria – România – Republica Moldova, unde au intrat prin PTF Leușeni-Albița”, a declarat șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari.

Livrarea controlată a drogurilor din Turcia a fost efectuată în comun cu autoritățile competente din Bulgaria și România, timp în care camionul a fost supravegheat non-stop.

Vom aminti că pe 20 martie, 2008 a fost reținută cea mai mare captură de droguri din istoria R. Moldova - 200 kg de heroină ascunse în saci cu fasole. Substanţele narcotice, aduse din Afganistan, cu destinaţia finală - Olanda, ar fi valorat peste 10 milioane de euro, echivalentul a circa 1% din bugetul de stat pentru 2008.

La volanul vehicolului se afla cetăţeanul turc Murat Karalar, proprietar al unui bar din Capitală. Procurorii au dispus încarcerarea lui Caralar şi a conaţionalului său Murat Cerit pentru trafic de droguri, dar şi a patru poliţişti, printre care şi Corneliu Savca, pe atunci şef al Direcţiei Misiuni Speciale a Ministerului Afacerilor Interne. Aceştia au fost acuzaţi, iniţial, de protejarea afacerii "Heroina", deşi Savca susţine că el a participat la descoperirea infracţiunii. Ulterior Curtea de la Strasbourg a stabilit că acesta s-a aflat ilegal în detenţie mai bine de doi ani, fiind arestat fără probe, motiv pentru care R.Moldova a trebuit să plătească despăgubiri de 13,5 mii de euro din bugetul de stat.

Murat Karalar, şoferul microbuzului cu substanţe narcotice, a fost condamnat la 10 ani de detenţie, însă, în vara anului 2014, el a fost eliberat condiţionat, înainte de termen, de către judecătoria Rezina. Asta în condiţiile în care nici acum justiţia nu a pus "punctul pe i" în dosar. Eliberarea lui Karalar a fost anulată, însă acesta a părăsit deja Moldova şi este anunţat în căutare.