În aceste momente, aproximativ 500 de persoane s-au adunat în Casa de Cultură din satul Tomai, Autonomia Găgăuză. Tema principală care urmează a fi dezbătută este cea a dezvoltării curentului unionist din R. Moldova.

Printre cei care vor să combată curentul unionist și activitatea lui Traian Băsescu în R. Moldova se află membri ai Comitetului Executiv, deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, primari, consilieri locali, veteranii formării „republicii găgăuze” și alte persoane din spațiului civic.

ppAșa cum anunțase anterior bașcanul Irina Vlah, temele care urmează a fi dezbătute sunt:

- De ce în interiorul țării puterea unionistă antistatală capătă proporții, iar organele de drept nu reacționează?

- Până când autoritățile centrale se vor lupta cu mitul „amenințarea rusă” și vor închidă ochii la implicarea lui Traian Băsescu în treburile interne ale R.Moldova?

- Este necesară participarea locuitorilor Găgăuziei în partidele de guvernare, care au luat poziții clare antigăgăuze?

 DESCHIDE.MD a scris recent că tendințele separatiste în UTA Găgăuzia devin tot mai evidente odată cu întărirea cursului Republicii Moldova spre România și UE. Bașcanul Irina Vlah, împreună cu separatiștii de la mișcarea Gagauz Halkî s-au revoltat și au condamnat aproape fiecare acțiune a autorităților centrale. Aceștia s-au revoltat când Rogozin a fost declarat persona-non grata, când au fost expulzați cei cinci diplomați ruși, când a fost adoptată legea anti-propagandă

De asemenea, Vlah şi Halkî protestează împotriva introducerii în Constituţie a menţiunii exprese privind aspiraţiile de integrare europeană și, mai, nou amenință cu desprinderea Autonomiei de R. Moldova după ce mai multe localități au semnat Declarații de Unire cu România.