Autoritățile publice locale acuză un control administrativ excesiv. De asemenea, se plâng pe lipsa angajaților în cadrul administrațiilor locale, din cauza salariilor mici. Acestea solicită descentralizarea politicii de cadre şi a sistemului de remunerare. Problemele cu care se confruntă primarii în localități au fost discutate în cadrul unei ședințe comune a Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu membrii cabinetului de miniștri, în frunte cu premierul Pavel Filip.

Aleșii locali au cerut revizuirea temeiurilor pentru tragerea la răspundere penală, administrativă și disciplinară a aleșilor locali sau a funcționarilor locali, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei. La fel, au solicitat corelarea competenților legale cu nivelul de remunerație și capacitățile instituționale.

Primarul orașului Strășeni, Valentina Casian, a declarat că în localitate din cei 12 funcționari publici prevăzuți există doar cinci. Printre vacanțe este şi funcția de jurist. În condițiile în care un șir de decizii ale consiliului local se află în instanță, primarul, în loc să-și exercite atribuțiile directe, umblă prin judecată ca să demonstreze că a avut dreptate atunci când a înaintat un proiect de decizie sau altul.

Primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a menționat că un funcționar public ridică în medie un salariu de 2200 de lei, inclusiv juriștii sau alți specialiști din administrația locală. Cu tot cu adaosul prevăzut de categoria specializării, salariul urcă până la 3800 de lei. Cei care nu sunt funcționari au salarii între 1080 şi 1600 de lei. Cu așa ofertă nu-i convingi pe mulți să se angajeze, iar fără profesioniști nu ai cu să asiguri performanță și continuitate, a spus edilul.

Reprezentanții autorităților locale solicită adoptarea unor măsuri concrete pentru creșterea veniturilor bugetelor locale. Primarul satului Feștelița, din raionul Ştefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, a propus ca impozitul pe venit achitat de către întreprinderile agricole din localități să rămână integral în bugetul localităților, ca să fie investit în infrastructură.

Pavel FILIP: Problemele se rezolvă prin comunicarea zi de zi, iar identificarea soluțiilor se poate face doar prin dialog

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că la nivelul Guvernului se cunoaște despre existența problemelor din localități şi în acest sens este nevoie de existența platforme comune de lucru. Șeful Cabinetului de miniștri a spus că Executivul întreprinde măsuri concrete pentru dinamizarea dialogului cu APL, în vederea realizării obiectivului comun - creșterea calității vieții cetățenilor. „Îmi doresc să avem o abordare constructivă, pentru că problemele se rezolvă prin comunicarea zi de zi, iar identificarea soluțiilor se poate face doar prin dialog", a subliniat Pavel Filip.

Premierul s-a arătat convins că astfel vor fi depășite provocările cu care se confruntă autoritățile locale, reiterând propunerea de a constitui un grup de lucru comun. Componența acestuia urmează a fi definitivată în scurt timp, în urma consultărilor cu membrii Consiliului CALM. Referindu-se la platformele de comunicare deja existente, Pavel Filip a menționat oportunitatea extinderii formatului Consiliului național pentru reforma administrației publice prin preluarea competențelor Comisiei paritare pentru descentralizare, în vederea îmbunătățirii conlucrării în acest format.

Reprezentanții administrațiilor publice locale au salutat intenția Guvernului de a acționa în comun, în interesul cetățenilor, enunțând problemele existente la nivel local, care ar putea fi soluționate cu implicarea autorităților centrale. Problemele abordate de autoritățile locale s-au referit în mare parte la descentralizarea administrației publice, sporirea nivelului salarizării, precum și la necesitatea reducerii controlului administrativ.

Membrii Cabinetului de miniștri au răspuns la o serie de întrebări și au menționat că subiectele puse în discuție vor fi examinate detaliat de către instituții, în funcție de domeniul de competență. Totodată, premierul a precizat că vizitele reprezentanților Guvernului în teritoriu vor continua și a îndemnat primarii localităților să participe la aceste întrevederi, pentru a găsi în comun soluții pentru problemele la zi. De asemenea, Pavel Filip a încurajat reprezentanții CALM să ia parte la ședințele de Guvern.