45 la sută dintre cetăţeni nu-şi cunosc poliţistul de sector şi doar 14 la sută dintre cetăţeni au auzit despre Poliţia Comunitară, arată datele unui sondaj sociologic cu aceeaşi denumire.

Studiul, efectuat de o companie sociologică în perioada 7-19 decembrie 2017, la comanda Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Conform sondajului, doar patru din zece respondenţi îşi cunosc personal poliţistul de sector. Deşi un număr mare de respondenți susţin că nici nu au nevoie să-l cunoască, corelarea acestui indicator cu nivelul de satisfacţie față de activitatea poliţistului arată un impact major, afirmă autorii sondajului.

„45 la sută dintre cetățeni nu-și cunosc polițistul de sector și doar o treime spun că simt nevoia să cunoască polițistul de sector. 13 la sută dintre respondenți au experiență proprie de contact cu Poliția. Nivelul de contact este foarte scăzut. Acesta se rezumă strict la cazurile când au loc ilegalități”, a menționat sociologul Vasile Cantarji.

Pe de altă parte, studioul arată că persoanele care îşi cunosc poliţistul de sector de regulă sunt mai mulţumite de activitatea Poliţiei în comunitate, sunt mai puţin îngrijoraţi de nivelul de criminalitate şi se simt mai în siguranţă la nivel local.

În cadrul aceluiași sondaj respondenții au fost întrebați despre câtă încredere au în anumite subdiviziuni ale Poliției. Astfel, cea mai mare încredere oamenii o au în pompieri – 26,8%, ei fiind urmați de poliția de sector – 13,2%; echipele de reacționare operativă (902) – 14% și poliția de frontieră – 10,2%.

Sondajul a cuprins trei eșantioane: populația generală, tineri și angajați ai inspectoratelor de poliție.