UPDATE 19.01: Renato Usatîi vine cu un comentariu la adresa șefilor IGP și Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova care au declarat că politicianul continuă să se afle în căutare internațională. Potrivit liderului „Partidului Nostru”, faptul că organele din Republica Moldova l-au anunțat în căutare nu înseamnă nimic, și asta din motivul că Interpol a refuzat să-l includă în lista persoanelor cu mandat de căutare internațională.

Confirm că m-ați anunțat în căutare, dar Interpol a refuzat... De ce duceți lumea în eroare cu colaborarea cu organele internaționale? Fiecare zi aștept polițiștii moldoveni la Gara „Kiev” din Moscova. Nu văd pe nimeni. Da, Republica Moldova poate informa anumite state cu care are semnat acordul de schimb reciproc al persoanelor date în căutare, dar am vorbit cu polițiștii europeni - fără mandat de arest internațional nu vor face nimic”, a declarat el.

Viorel Țentiu, șeful Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova infirmă anunțul lui Renato Usatîi, potrivit căruia Oficiul Central din Lyon l-ar fi radiat din lista persoanelor aflate în căutare internațională. Aceeași declarație a făcut-o pentru Deschide.MD și șeful IGP - Alexandru Pânzari.

Ambele surse citate ne-au declarat că ei nu dețin informații despre scoaterea lui Usatîi din căutarea internațională.

”Nu este posibil ca Renato Usatîi să cunoască o decizie despre care eu nu am fost informat”, ne-a declarat Țentiu. 

”Infirmăm declarațiile lui Usatîi. El este anunțat în căutare, inclusiv internațională. Conlucrăm cu organele internaționale în vederea reținerii și extrădării lui”, a adăugat Alexandru Pânzari. 

Amintim că președintele „Partidului Nostru", Renato Usatîi, a anunțat că Oficiul Central al Interpol de la Lyon (Franța) l-a scos din căutarea internațională, solicitată de autoritățile moldovenești. Anunțul a fost făcut în cadrul unei postări video pe Facebook, făcută acum o oră. 

„Vreau să informez regimul banditesc și tâlhăresc a lui Plahotniuc că Interpolul m-a scos astăzi din căutare internațională. Oficiul Central n-o păpat povestea lui Plahotniuc despre comanda la omor a lui Gorbunțov... Am găsit avocați din SUA, UE și Rusia care trebuiau să demonstreze că eu sunt urmărit pe motive politice. La aceasta nici nu a ajuns, pentru că Lyon-ul singur m-a scos din căutare", a declarat el.

Vom reveni mâine la acest subiect și vom încerca să luăm legătura cu Oficiul Central al Interpol din Lyon pentru a ne oferi informație suplimentară.