La Romanovca, Ungheni a reapărut grafia chirilică. La 18 februarie, cu prilejul sărbătorii Masleniţa (marcată de ruşii din întreaga lume şi, spun savanţii, cu rădăcini în păgânism), aici a fost afişat un panou cu inscripţia: ”Примэрия ор. Корнешть. Сатул Романовка”. Acum 29 de ani, Republica Moldova a trecut la grafia latină.

”Ne-a cam îndobitocit. CRIZĂ! CAM DE TOT!”, a comentat Irina Cucoară-Echim, fostă învățătoare în Boghenii Noi, stabilită cu traiul în Marea Britanie, potrivit Expresul.

Satul Romanovca a fost creat în anul 1915, fiind, la ora actuală, în componența orașului Cornești. Este situat la doar 25 de kilometri de Ungheni și, implicit, de Prut.

Potrivit datelor oficiale, aici locuiesc 85,09% de moldoveni/români și 14,71% ucraineni. Aici activează o bibliotecă și o grădiniță. Cu peste trei ani în urmă, a fost dezvelit un monument  în memoria celor care au fost deportați de regimul comunist.

”La 24 august 2014, când unii „patrioți” sărbătoreau așa-zisa eliberare a R. Moldova, Partidul Liberal a dezvelit în localitatea Romanovca, Ungheni, un monument  în memoria victimelor regimului totalitar comunist de ocupaţie”, relata, la acea dată, formațiunea respectivă pe pagina sa web.