Separatiștii transnistreani nici măcar nu analizează posibilitatea ca instituţiile abilitate ale Republicii Moldova să elibereze plăcuţe de înmatriculare şi alte acte pentru deţinătorii de transport auto din Transnistria. Despre aceasta se menţionează în comentariul așa-numitul minister de externe al autoproclamatei rmn, publicat vineri, cu privire la „informaţiile apărute în presa din Moldova referitor la înţelegerea privind mecanismul de participare a transportului auto transnistrean la traficul rutier internaţional”.

Potrivit agenţiei Infotag, sursa citată a spus că „interpretările reprezentantului RM sunt incorecte”, subliniind că „parametrii mecanismului discutat se află la etapa de elaborare”.

„Mecanismul practic elaborat de părţi se va baza pe normele Convenției de la Viena privind traficul rutier, pe recomandările partenerilor străini și pe experiența internațională în acest domeniu”, se arată în comentariu, ai cărui autori susţin că, „în conformitate cu poziția principială a părții transnistrene, acest mecanism trebuie implementat pe teritoriul Transnistriei cu înregistrarea autoturismelor după principiul „ghişeului unic”. Procedura trebuie să fie accesibilă pentru toți rezidenții RMN fără discriminare după principiul cetăţeniei și locului nașterii, precum și fără costuri suplimentare și bariere administrativ-juridice”.

În opinia „mae” de la Tiraspol, „interpretările subiective, răspândite pe larg în mass-media moldoveneşti, au depășit cu mult principiile general acceptate ale dialogului și au un impact negativ asupra dinamicii activităţii și perspectivei unei realizări cât mai rapide a acordului final”.

În același timp, ministerul mizează în continuare pe „o abordare echilibrată și o contribuție practică reală a reprezentanților autorizați ai Republicii Moldova în realizarea progresului în problema transportului auto”.

ssssssssssssDESCHIDE.MD a scris zilele trecute că mijloacele de transport din Transnistria ar putea lua parte la traficul rutier internaţional graţie numerelor de înmatriculare neutre eliberate de către autoritățile competente ale Republicii Moldova, potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Serghei Bucătaru. Partea moldovenească va insista ca pe aceste numere să nu fie însemnele regiunii transnistrene. Mecanismul respectiv va fi discutat la şedinţa grupurilor de lucru ale Chişinăului şi Tiraspolului pentru transportul auto şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor, care va avea loc miercuri 21 februarie.