Consiliul Superior al Magistraturii a suspendat marţi, 1 noiembrie, regulamentul privind modul de acces în instanţele de judecată, care conţine norme restrictive, în special, cu referire la condiţiile de participare a mass-mediei la şedinţele publice.

Anterior, mai multe organizaţii de media şi redacţii au calificat într-o declaraţie comună adoptarea acestui regulament drept abuz din partea CSM, transmite IPN.

„Membrii CSM au ajuns la concluzia că în acest regulament sunt prevederi eronate, la care mai trebuie de revenit. Totodată, ei au venit cu sugestia ca toţi cei interesaţi – jurnalişti, reprezentanţii ai societăţii civile etc. – să facă propuneri la acest subiect. Membrii CSM nu s-au expus asupra unor termene-limită la acest capitol”, menţionează serviciul de presă al instituţiei.

La sfârşitul lunii octombrie, organizaţiile neguvernamentale şi redacţiile instituţiilor mass-media au protestat împotriva impunerii, prin acest regulament, a unor restricţii abuzive, contrare practicilor europene în domeniul accesului la informaţie şi a accesului presei în instanţele de judecată. Acestea au calificat adoptarea de către CSM a regulamentului privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti drept un abuz din partea CSM, prin care jurnaliştilor şi redacţiilor mass-media li se vor impune restricţii suplimentare de acces la şedinţele de judecată. Organizaţiile şi redacţiile au solicitat de la CSM să-şi anuleze propria decizie de aprobare a regulamentului şi să iniţieze discuţii la temă cu participarea jurnaliştilor şi a instituţiilor de presă relevante pentru sectorul judiciar.

Printre prevederile regulamentului se număra depunerea unei cereri cu 24 de ore înainte de organizarea şedinţei de judecată, prezentarea obligatorie a buletinului de identitate şi a unei copii, precum şi obligarea presei de a deţine acreditare specială pentru accesul în instanţe