În următorii doi ani, Armata Națională va fi modernizată și reechipată cu armament și muniții la standardele NATO. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul Apărării, Eugen Sturza, în cadrul emisiunii televizate „Moldova în Direct", de la postul național de televiziune.

Eugen Sturza a spus că acesta este primul an, de la obținerea independenței, când Armata Națională va cumpăra arme letale.

„Anul 2018 va fi anul în care un Batalion din cadrul Armatei Naționale va fi reechipat în totalitate. Deja în 2019, vom începe cu o altă unitate militară, pentru a o reechipa cu muniții și armament de model nou, la standardul NATO. Noi schimbăm armamentul învechit pe unul nou, unul modern. [...] Armata Națională se dezvoltă și anul acesta vom achiziționa echipament, utilaje, muniții, etc modern, lucru, care nu s-a făcut pe parcursul a 27 de ani. Este un început. Urmează la anul să avem și mai multe achiziții", a menționat Sturza.

Potrivit ministrului Apărării, ca militarii Armatei Naționale să poată participa la exerciții militare comune cu țările membre NATO, echipamentul și arsenalul de muniții trebuie să corespundă standardelor impuse de partenerii internaționali.

„Pentru a participa militarii moldoveni la misiuni de menținere a păcii în străinătate, trebuie să existe interoperabilitate, fapt ce duce automat la standardizarea echipamentului militar", a mai adăugat Sturza.

Sturza a precizat că procurarea armelor este posibilă datorită faptului că partenerii strategici ai R. Moldova ajută semnificativ la dotarea militarilor cu echipament și arme neletale. Acest lucru permite ca Ministerul să-și concentreze eforturile și mijloacele financiare spre achiziția de arme noi. 

„Noi avem nevoie să investim în achiziția de muniții, de armament, de tot ce este necesar ca Armata să își poată îndeplini obligațiile Constituționale”, a spus Sturza. 

Ministrul Apărării a declarat că R. Moldova va beneficia și de sprijinul financiar în valoare de 11 milioane de euro, din partea SUA. Deschide.MD a scris anterior că acest ajutor a fost suspendat din cauza blocajului creat de Igor Dodon în ceea ce privește participarea militarilor moldoveni la exercițiile militare internaționale.