Jumătate din marfa expusă pe rafturile magazilelor ar putea fi a producătorilor autohtoni, iar agenții economici ar putea fi obligați, cel puțin o dată în an, să organizeze evenimente de promovare și vânzare a produselor alimentare produse în Republica Moldova. Un proiect în acest sena a fost înregistrat recent în Parlament.

„Persoana juridică va avea obligația să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, în proporție de cel puțin 50% din volumul de marfă de pe raft”, se arată în modificările propuse în Legea cu privire la comerțul interior.

Potrivit documentului, Guvernul va decide lista produselor alimentare ce se încadrează în aceste prevederi. Totodată, autorii inițiativei legislative propun sancționarea agenților economici care nu vor respecta modificările propuse cu amendă de la 150 la 300 de unități convenționale. 

Esența modificărilor și completărilor propuse constă în crearea cadrului legal de susținere a producătorilor autohtoni de produse alimentare, argumentează autorii proiectului de lege.