Locuitorii regiunii transnistreane au început să beneficieze de prevederile legii privind legalizarea la Chișinău a actelor emise de către așa-zisa stare civilă din regiune. DESCHIDE.MD a solictat Agenției Servicii Publice să ne comunice numărul rezidenților transnistreni, care s-au adresat la Starea Civilă din Chișinău pentru a-și confirma actele.  

Astfel, de la data adoptării legii (22 februarie 2017) și până la data de 7 februarie 2018, au fost înregistrate 903 acte de stare civilă pe numele persoanelor domiciliate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

De asemenea, au fost eliberate 1781 de duplicate ale certificatelor şi extrase eliberate în baza copiilor de pe acte de stare civilă eliberate de așa-numita starea civilă din regiunea transnistreană. 

În acest context, Agenția Servicii Publice ne-a comunicat că confirmarea faptelor de stare civilă înregistrate în stânga Nistrului şi municipiul Bender este posibilă doar în condițiile în care procedurile aplicate la înregistrare nu contravin Legislației Republicii Moldova.

Amintim că Parlamentul, în ședința de vineri, 22 decembrie, a aprobat în lectură finală,modificări ale Legii privind actele de stare civilă.

Astfel, faptele de stare civilă produse și înregistrate în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender sunt certificate și li se eliberează documente de stare civilă de către autoritățile competente ale Republicii Moldova, în cazul în care înregistrarea lor s-a produs în condiții similare cu cele reglementate de legislația Republicii Moldova.