Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a conferit Decorația Regală „Crucea Casei Regale a României” Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Ceremonia oficială va avea loc pe 26 martie, la Palatul Regal din București.

Liceul Teoretic româno-francez „Gheorghe Asachi” a fost înființat în anul 1990, printr-un ordin al Guvernului din 26 decembrie, în baza fostei Şcoli nr.1 din Capitală. 

Instituţia - cu studierea aprofundată a limbii franceze - este cea mai veche unitate de învăţământ din republică, cu o tradiție de peste 145 de ani şi dezvoltă un demers educaţional, bazat pe valorile înaintaşilor. A fost, de asemenea, primul gimnaziu de fete, inaugurat la 8 martie 1864. Aici învățau copilele nobililor, iar orele de artă erau predate de celebrul arhitect al Chișinăului, Alexandru Bernardazzi.

În 1944, gimnaziul de fete „Regina Maria” a devenit prima școală medie din stânga Prutului.

În 2006, Ministerul Educației, Tineretului și Sportului a încercat să modifice denumirea liceului: din liceu român-francez în liceu moldo-francez, provocând proteste printre elevi şi cadre didactice. Protestatarii au spart, atunci, cu ciocane si rangi de metal, panoul cu schimbarea denumirii de pe frontispiciul clădirii.

sursa: infoprut.ro