Un liberal refuză introducerea în Constituţie a notei privind "integrarea europeană" a Republicii Moldova. Este vorba de Ion Apostol. De altfel, proiectul a fost avizat astăzi negativ de Comisia pentru drepturile omului şi relaţiile interetnice a Parlamentului, neobţinând niciun vot.

În dezbaterile asupra proiectului, Apostol a menționat că susține parcursul european a Republicii Moldova, însă a accentuat că își dorește integrarea în UE doar prin Unirea cu România

După ce raportorul proiectului, vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi, a răspuns întrebărilor venite din partea deputaților, proiectul a fost supus votului. Spre neascunsa bucurie a socialiștilor, nimeni dintre cei prezenți nu a susținut prevederile, proiectul fiind, ca urmare, avizat negativ. 

Din cei șapte membri ai Comisiei parlamentare, în cadrul ședinței de astăzi au fost prezenți doar șase. Comunista Inna Șupac a lipsit.  fffffffffffff

Anterior, atât membrii Cabinetului de miniștri, cât și celelalte comisii parlamentare, care au dezbătut acest proiect, i-au dat aviz pozitiv. 

Curtea Constituțională (CCM) a dat aviz pozitiv la 11 decembrie 2016 sesizării depuse de un grup de 36 deputați democrați și populari europeni, care prevede modificarea și completarea Constituție, prin specificarea expersă a orientării Republicii Moldova spre spațiul european, ca element definitoriu al identității constituționale.

Conform încheierii CCM, în articolul 1 al Constituție se va preciza că Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european. De asemenea, în textul Legii Supreme va fi inserat un nou articol care va prevedea că integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova.