Magistrații de la Curtea de Apel au respins contestația avocaților primarului de Bălți, Renato Usatîi: mandatul de arest pe 30 de zile pe numele lui Usatîi rămâne în vigoare.

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat presei că instanța a admis astăzi o cerere a avocaților, ce se referă la prezentarea unor materiale din cauza penală, iar procurorii le-au prezentat.

„Renato Usatîi este învinuit de crearea unui grup criminal organizat, care a realizat două infracțiuni și anume: dobândirea prin înșelăciune și abuz de încredere a bunurilor altei persoane și, respectiv, tentativa de omor asupra acestei persoane”, a declarat acuzatorul. 

Întrebat de presă dacă cunoaște despre faptul că Renato Usatîi ar fi colaborat cu anchetatori români, Busuioc a declarat că examinează această posibilitate „sunt și declarațiile dumnealui și apărătorul a prezentat oarecare înscrisuri în instanța de judecată”. 

Apărarea lui Usatîi spune că procurori nu au prezentat nicio dovadă care să demonstreze „participarea lui Usatîi la tentativa de omor”. 

„Toate demersurile înaintate de apărători au fost respinse, în afară de două. Acuzarea nu intenționează să facă comisii rogatorii. Ei au spus că încearcă să obțină ceva documente oficiale. Rezultă încălcarea dublei trageri la răspundere, pentru că la Londra este deschis dosar penal pe acest caz și la noi este deja pornit. Nu este nicio circumstanță care ar arăta participarea domnului Usatîi la tentativă de omor, urmărirea penală nu le dezvăluie. Demersul meu de a asculta declarațiile lui Proca și Ceban a fost respins de instanță”, a declarat avocatul lui Usatîi. 

Amintim că pe 24 octombrie, judecătoria Centru a decis să elibereze un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele președintelui „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pus anterior sub învinuire pentru comandarea asasinării bancherului rus, Gherman Gorbunțov.Instanța a dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pentru 30 de zile cu calcularea din momentul reținerii.

Potrivit ordonanţei procurorului, Usatîi este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi anume că, prin intermediul unei companii offshore, l-a deposedat pe Gorbunţov de 68 de mii 401 acţiuni, în sumă totală de peste 113,5 milioane de lei. Totodată, politicianul este învinuit că a comandat şi a organizat tentativa de asasinare a lui Gorbunţov, refugiat la Londra.