Un chişinăuian de 17 ani a murit, ieri, de gripă la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii "V. Ignatenco". El a fost internat în ziua anterioară, într-o stare extrem de gravă, cu simptome ale unui şoc toxi-infecţios.

Băiatul în cauză s-a adresat la Serviciul Medicină de Urgență, care a constatat că starea sa de sănătate era extrem de gravă, cu semne de șoc toxico-bacterian. Adolescentul avea o febră de 38,3 C și a fost transportat la orele 19.51 la spital, cu diagnosticul: „Șoc toxi-infecțios, bronhopneumonie bilaterală confluentă, pleurezie exudativă fibrinoasă, insuficiență respiratorie de gr. IV, cardiopatie toxico-infecțioasă, insuficiența cardio-respiratorie, insuficiență renală acută, cu dereglarea funcției de excreție și filtrație, diasprimarea hemopoezei, cu predominarea limfocitelor, disfuncție intestinală, gripă”.

La spital, pacientul a fost luat urgent în zona de resuscitare, unde imediat au fost efectuate măsuri de reanimare cardio-respiratorie. În pofida tuturor măsurilor, starea pacientului se agrava, creștea hipoxia tisulară, avea loc dereglări circulatorii pronunțate și, în dimineața zilei de 13 februarie, a fost stabilită moartea biologică, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Din spusele buneilor, adolescentul a avut tuse uscată, rară, dar a fost activ, la medic nu s-a adresat. Abia la 12 februarie, dimineața, au apărut frisoane, slăbiciuni, febră până la 38,5 C.

Rezultatul examenului virusologic la materialul biologic prelevat atestă prezența ARN-ului a virusului gripal B. În cazul decesului se efectuează expertiza medico-legală.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și complicațiilor acestora, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale atrage atenția la exigența sporita a cetățenilor în această perioadă, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor de serviciu, de studii și la domiciliu. La apariția primelor simptome de răceală este necesar de a întreprinde următorii pași: adresarea imediată la medicul de familie, izolarea timpurie a bolnavului, utilizarea măștilor de protecție, dereticarea umedă cu folosirea dezinfectanților și alte măsuri recomandate de specialiști și administrarea tratamentului indicat de medic.