Un medic urolog din cadrul Instituţiei medico-sanitare publice „Institutul Oncologic" din Chişinău a fost reţinut aseară de Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori sub bănuiala de luare de mită. El i-ar fi cerut unui bolnav incurabil 7000 de lei pentru o intervenţie chirurgicală.

Potrivit denunţătorului, acum o lună, medicul ar fi pretins de la el 7000 de lei pentru a-l interna şi pentru a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă. La externare, medicul a insistat asupra achitării banilor pentru operaţie, dar şi pentru eliberarea documentelor necesare ce confirmă intervenţia chirurgicală, prescrierea în continuare a tratamentului medical şi monitorizarea lui până la însănătoşire. Însă, din cauza că nu ar fi avut toţi banii, denunţătorul i-ar fi transmis medicului doar 2000 de lei. La rândul său, medicul i-ar fi atras pacientului atenţia că doar când îi va da restul banilor îl va externa şi îşi va onora promisiunile legate de prescrierea tratamentului şi monitorizarea stării sănătăţii.

Asupra faptelor descrise CNA a iniţiat o cauză penală pentru corupere pasivă. La 13 februarie, medicul a fost reţinut în momentul primirii celei de-a doua tranşe de bani. Ca urmare acumulării materialului probator, angajatul Institutului Oncologic a fost reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă puşcărie şi privarea de dreptul de a profesa pe un termen de până la 10 ani.

Cel în cauză este cel de-al doilea medic de la Institutul Oncologic, care a fost reținut de CNA. În luna iulie 2017, un medic de la aceeași instituție a fost prins de ofiţerii CNA şi procurori în timp ce primea o remunerare ilicită de la un pacient.

Potrivit denunţătorului, chirurgul oncolog ar fi pretins şi primit 300 de euro pentru efectuarea unei intervenţii la glanda tiroidă. În cadrul percheziţiei, banii au fost găsiţi în biroul de serviciu al bănuitului şi predaţi benevol ofiţerilor anticorupţie.