Manifestările dedicate Anului Centenarului se țin lanț la ctitoria domnitorului român Ștefan cel Mare de la Putna. Într-un material video postat pe pagina de Facebook a Mănăstirii Putna, preoții rememorează serbarea din anul 1871, care, cu 50 de ani înaintea Marii Uniri de la 1918, a adus alături pe cei aflați în toate provinciile istorice românești.

În anul 1870, împlinindu-se 400 de ani de la sfințirea mănăstirii, studenții români din Viena au decis să transforme evenimentul într-o mare serbare națională organizată la Putna. Vestea aceasta a provocat un mare entuziasm în toate provinciile românești. 

Din cauza piedicilor puse de autoritățile austro-ungare, care stăpâneau Bucovina, dar și a conjuncturii istorice nefavorabile, serbarea a fost mutată un an mai târziu, aceasta desfășurându-se în 1871.

Serbarea de la Putna trebuie să fie un act produs de o națiune întreagă; serbarea de la Putna are să fie întrunirea națiunei române în suvenirile trecutului, în însuflețirea prezentului și speranțele viitorului! În trecutul neguros al națiunii române sunt multe puncte strălucitoare, unul dintre acestea, cel mai strălucitor, este acela în care apare umbra măreață a lui Ștefan cel Mare, pe lângă această suvenire să ne adunăm la mormântul acestui bărbat să ne dăm mâna, aici să o zicem în fața lumii, cum că am avut un trecut și voim a avea un viitor! Iată ideea sărbătorii!”, transmitea Comitetul Central pentru serbarea întru memoria lui Ștefan cel Mare în anul 1870.

A doua zi, după tradiție, s-a ținut parastasul de pomenire pentru ctitori și s-au depus la mormânt darurile sfințite mai înainte. A urmat masa în porticul festiv, unde scriitorul Ion Slavici a declarat închisă serbarea. 

Întâlnirea studenților la Putna nu a rămas fără urmări. Pe lângă o vie amintire în sufletele celor prezenți și în tradiția mănăstirii Putna, din generația care a pregătit serbarea s-au ridicat cei care au luptat pentru drepturile românilor din Bucovina și, mai târziu, pentru Unirea Bucovinei cu Patria-Mamă. 

Amintim că în prima zi a anului 2018, tineri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi România, care au participat la o tabăra de iarnă, organizată la Mănăstirea Putna, au marcat, în seara zilei de 1 ianuarie 2018, Centenarul Marii Uniri, scriind „100” cu torţe, pe Dealul Crucii.