Expertul în securitate al IDIS „Viitorul” Rosian Vasiloi continuă monitorizarea activității ilegale a trupelor ruse de ocupație din transnistria și ale trupelor paramilitare ale regimului separatist. Pentru săptămâna trecută expertul a remarcat o reducere a numărului de exerciții militare, dar precizează că cele puține care au fost desfășurate „nu trebuie trecute cu vederea”. Vedeți mai jos analiza expertului pentru săptămâna precedentă.

Săptămâna trecută Trupele de ocupație ale Federației Rruse au desfășurat mai puține exerciții militare, comparativ cu săptămâna 22 ianuarie - 4 februarie. Accentul principal a fost pus pe pregătirile către sărbătoarea "Apărătorului Patriei". Poate au dat curs Comunicatului de presă făcut public de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din 31 ianuarie curent "Cu privire la exercițiile militare desfășurate în regiunea transnistreană de către trupele ruse și structurile de forță ale regimului de la Tiraspol", unde MAEIE "își reiterează nedumerirea și indignarea fată de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană", ba mai mult "Condamnă cu vehementă astfel de activități militare, care nu pot fi percepute altfel decât o amenințare directă și brutală la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova". Nu știu dacă Trupele ruse de ocupației ale Federației Ruse au fost atenți la acest comunicat, pentru că, după cum spuneam "dacă spunem "A", trebuie să spunem și "B", ajungând până la "Z". Iată că la litera "Z" nu sunt sigur că ajung, dar mai știi?". 
 
În perioada menționată au fost Grupul Operativ de Trupe Ruse a desfășurat 3 exerciții, din care care 1 fac parte din clasamentul combatant, 1 din clasamentul combatant-comun și 1 umanitar. La rândul său trupele paramilitare a regimului separatist a desfășurat 3 exerciții, câte unul la fiecare clasament. 
 
Dar să le luăm pe rând.
Trupele de ocupație ale Federației Ruse
 
05/02/2018
Au fost verificate capacitățile componentei militare a Inspecției Auto Militare (ru. ВАИ) a Grupului Operativ de Trupe Ruse, analogul nostru a Poliției Militare. Activitatea e prevăzută pentru perioada 6/02/2018-22/02/2018 și cuprinde tot teatrul de operații a Districtului Militar Vest a Federației Ruse, inclusiv și Republica Moldova. Totodată va fi supusă verificării totă tehnica militară din dotarea Grupului Operativ de Trupe Ruse, organizarea înregistrării și deservirii tehnice, precum și concursul profesional "Apărătorul Ordinii - 2018" (ru.«Страж порядка – 2018») Cu această ocazie, avem o întrebare către autorități - Cătă tehnică militară a Federației Ruse este înregistrată în Republica Moldova? Oare avem noi aceste date, și dacă DA, de ce nu sunt făcute publice, și dacă NU, de ce nu trecem la litera "Z".
Conform informațiilor activitatea a fost dublată și în forțele para-militare a regimului separatist.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant-comun.

08/02/2018

Pregătirile către competițiile sportive dedicate Zilei Apărătorului Patriei.

Atenție deosebită a fost pusă pe antrenamentele în componentele militare cu cântece de campanie și luptei corp la corp.
Evenimentele vor avea loc în perioada 17-23 februarie sub patronatul liderului separatist Krasnoseliskii și principalului "pacificator" colonel Dumitru Zelencov.
 
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar.

09/02/2018
Competiții la Topografia militară 
Evenimentul s-a desfășurat pe poligonul militar de la Tiraspol, în apropierea de aerodromul militar. 

Militarii au fost ghidați numai de hărți și busole, fără a folosi sisteme de navigare moderne. Activitatea face parte din tematica pregătirii a grupelor de diversiune.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant

TRUPELE PARAMILITARE A REGIMULUI SEPARATIST #TPMRS

07/02/2018

Cantonamente cu cadrele de subofițeri a unităților de asigurare logistică. Tematica cuprinde următoarele:
pregătirea de geniu;
pregătirea de drept;
pregătirea specială;
pregătirea tactică;

Cantonamentele au ca scop dezvoltarea capacităților cadrelor de subofițeri reieșind din specialitățile militare.

Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant. 

08/02/2018
Exercițiu de Stat Major

Exercițiul a fost condus de către pretinsa conducere a statului major a forțelor separatiste, colonel Sergiu Gherasiutenco.
Conform legendei ofițerii de stat major au condus acțiunile de luptă în "Apărare",proceduri de mobilizare pentru unitățile militare, precum și trecerea unităților militare la cel mai înalt grad de pregătire de luptă (ru. приведение воинских частей к высшей степени боевой готовности).
 
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant
 
09/02/2018
 
Spartachiada militară a pretinsului institut militar a #TPMRS 
Evenimentul s-a desfășurat sub patronatul pretinsei conduceri a #TPMRS
 
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar
 
Din câte vedem, exercițiile militare au scăzut din densitate, dar au fost câteva evenimente care nu pot fi trecute cu vederea.