Consilierul socialist din satul Puhoi, Alexandru Furdui, a recunoscut că a semnat de bună voie și nesilit de nimeni Declarația de Unire cu România conștientizând foarte bine că este vorba de un document simbolic.

Deși inițial negase că ar fi știut ce semnează, într-o discuție cu reporterii ziarului Timpul, acesta a zis că nu regretă acest fapt, doar că este dezamăgit de primarul Petru Frunze pentru că a publicat Declarația de Unire pe Facebook.

„Dvs. știți ce înseamnă cuvântul simbolic? Când vine un bărbat (primarul - n.red.) și spune că aceasta e o declarație pur simbolică! Doamnă secretară dați-le-o consilierilor și cine vrea să semneze, cine nu - nu. Și eu am spus: „Ei hai!”, a explicat socialistul.

Dar după ce Declaraţia de Unire a consilierilor din Puhoi a ajuns în vizorul presei, Alexandru Furdui a fost făcut cu ou și cu oțet atât de socialiști, cât și de susținătorii lor.

 „M-au sunat de la raion și m-au întrebat: «Ce-ați făcut?». Eu le-am spus: «Da, am greșit! Nu vă place, scoateți-mă din Consiliul Local. Dacă mă iertați, atunci mergem mai departe». Nu știu care va fi decizia lor, aștept răspunsul”, le-a spus Furdui reporterilor Timpul.

Zinaidei Greceanîi, președintele PSRM, care le-a spus celor de la Timpul că Alexandru Furdui a fost silit de mai mulți consăteni să semneze Declarația de Unire. „Acest consilier, pur și simplu, a fost stresat și până la urmă nici nu a înțeles ce a semnat. S-au dus seara acasă la om și i-au spus: „Hai, semnează!”, iar el până la urmă nici nu a înțeles pentru ce trebuie să semneze. Aceasta este față reală a celor care promovează lichidarea statului R. Moldova”, a menționat președintele PSRM.

Totodată, de la locuitori, reporterii Timpul au aflat că socialistul unionist a devenit un fel de erou în sat, după ce a semnat Declarația de Unire, pentru că a pus interesul comunității mai presus decât viziunile de partid.

Amintim că Declarația de Unire cu România a satului Puhoi din raionul Ialoveni a fost semnată și de către consilierul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandru Furdui.

Amintim că Declarații de Unire cu România au semnat deja 20 de localități din Republica Moldova.