Un funcţionar public din cadrul Preturii sectorului Centru al Capitalei este condamnat pentru segregare rasială şi instigare la discriminare după ce l-a înjurat şi ameninţat pe un cetăţean al Siriei, de etnie arabă, proprietar al unui local.

Decizia finală a fost luată recent de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție şi este irevocabilă. E vorba despre un caz mediatizat produs în 2016, când un angajat al Preturii Centru, pe numele său Mihai Musteaţă, a ajuns la poliție pentru că l-a amenințat și insultat pe proprietarul unui local din Capitală. El a comandat atunci două kebab-uri, dar a refuzat să achite contravaloarea produselor. Când angajaţii au insistat, funcţionarul a început să fluture legitimaţia de serviciu. 

 

„Mihail Musteaţă s-a exprimat vulgar, înjurând şi ameninţând cu închiderea localului, iar toate injuriile se bazau pe culoarea pielii şi rasă”, spune proprietarul localului în plângerea sa. Un martor a adăugat că angajatul preturii i-a spus managerului localului că „dânsul este cetăţean străin şi trebuie să se supună ordinelor lui Mihail Musteaţă”.

Comportamentul agresiv și vulgar poate fi văzut și pe înregistrarea video făcută la sectorul de poliție. Ulterior imaginile au fost publicate de Ziarul de Gardă într-un material în care se menționa că conducerea Preturii centru s-a autosesizat în acest caz 

După ce a fost găsit vinovat și i s-a interzis să se comporte în continuare așa cu proprietarul localului, Musteață a fost obligat să achite și 5000 de lei prejudicii morale. Funcționarul nu a fost de acord și a înaintat apel la Curtea de Apel, însă de atunci nu s-a prezentat în instanță și a dat vina pe poștaș că nu l-a înștiințat despre ședința de judecată. 

În cele din urmă, CSJ a menținut decizia Curții de Apel, prin care i-a restituit lui Musteață apelul și a declarat recursul drept inadmisibil. Astfel angajatul preturii Centru rămâne condamnat prin decizia primei instanțe pentru segregare rasială.

Vedeți mai jos decizia CSJ: