După ce mai multe localități din Republica Moldova au semnat declarații simbolice de Unire cu România, iar lascurt timp PSRM a lansat o campanie de condamnare a lor, cei de la Hâncești au decis să facă un „mini-referendum” în acest sens.

Astfel pe platforma hn24.net a fost lansat un sondaj în care locuitorii din Hâncești pot să se expună dacă sunt „pro” sau „contra” unirii Municipiului Hâncești cu România.

Rezultatele afișate până acum arată că aproximativ 86% susțin această idee iar 14% sunt contra. În total, au votat până la această oră aproape 700 de cetățeni.

-------------- Amintim că ieri a optsprezecea localitate a semnat ieri Declarația de Unire cu România, după ce 11 consilierii din localitatea Măgurele, raionul Ungheni au votat „pentru”. Printre cei 11 a fost și un consilier PSRM. 

Gestul și decizia aleșilor locali fac parte dintr-un proiect inițiat de Platforma Civică „Acțiunea 2012”. Inițiatorii proiectului se așteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localități să adopte acestă decizie, fie ea și simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state românești.

Semnarea acestor Declarații de Unire l-a supărat foc pe Igor Dodon, care a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile „antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate și tragerea la răspundere a aleșilor locali de către SIS și MAI.

Mai apoi, aleșii locali din Ruseștii Noi raionul Ialoveni, satul Parcova raionul Edineț și satul Puhoi raionul Ialoveni au spus că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare.

Ce spune premierul Pavel Filip despre aceste declarații: Primăriile semnează „Unirea” // Filip: Am și eu sentimente, dar prioritar e să facem viața mai bună